VUČIĆ PORUČIO: Opstaćemo ako budemo jaki i jači nego danas

Obavezno pročitajte

Naše je da se pripremamo i budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želeo da izvrši agresiju na našu zemlju, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jučerašnje pokazno gađanje na poligonu Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama bilo vrlo dobro i najavio nova ulaganja u vojnu opremu, posebno u bespilotne letelice. Vučić je ovo poručio nakon što je prisustvovao pokaznim gađanjima u okviru završne faze obuke pripadnika VS s novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom. Predsednik je istakao da je „naše da se pripremamo i budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želeo da izvrši agresiju na našu zemlju”. Najavio je nova ulaganja u bespilotne letelice u budućnosti i rekao da su dronovi kamikaze već naručeni i najavio ulaganja u domaću proizvodnju.

- Advertisement -

Naveo je da je cilj jučerašnje vežbe bio „koordinacija između dronova i vatrenih položaja na zemlji da brže ispaljujemo projektile i da bolje, brže i preciznije pogađamo mete, jer morate da imate u vidu da veliki broj pripadnika Vojske Srbije nije imao kontakt s novim sredstvima, takvom vojnom opremom i naoružanjem”. „Primarni cilj je bio da se vežba uspostavljanje koordinacije između dronova, onoga čime iz vazduha osmatramo ono što se događa na zemlji i naših vatrenih položaja. Mogli ste da vidite minobacače od 82 mm koji reaguju na signale koje dobijaju iz vazduha od naših dronova i tri puta brže ispaljuju svoje granate nego što bi to inače kada bi gledali u kartu”, kazao je Vučić i dodao da se videlo koliko je pojačanje za VS pre svega kad upotrebljavamo dronove, naročito kineski „CH-95”. Naglasio je da je CH-95 sa 7,5 kilometara pogađao direktno u metu, a da niko nije ni primetio.

„Niko nije ni čuo, i to s ovom većom raketom od 35 kilograma. Nismo bacali bombe od 250 kilograma, a pogađali smo neverovatnom preciznošću. Niti vidite, niti čujete. Još više ćemo ulagati u bespilotne letelice u narednom periodu. Očekujemo pre kraja ove godine dolazak kamikaza-dronova, prvih količina koje smo naručili i kupili i nastavićemo da ulažemo preko Vojnotehničkog instituta (VTI) u proizvodnju dronova, kako onih za nadgledanje, tako i onih koji će da nose veliki teret, kako rakete, tako i teške bombe”, rekao je Vučić. Naglasio je da je na vežbi moglo da se vidi da su 743 pripadnika VS učestvovala u gađanju, što novim, što modernizovanim sredstvima VS.

Dodao je da smo mogli da vidimo nove „lazare 3M3” s kupolom i topom od 30 mm, koji imaju veliku preciznost, modernizovane tenkove koji su bili apsolutno nepogrešivi. „Tu je bila modularna puška kojoj možete da menjate cev, zavisno od toga da li ste u gradskoj borbi ili u borbi na daljinu, to je 6,5 kalibar municije, to je naš kalibar i mislimo da je najbolji, sad vidite da su sve mete pale na udaljenosti od 400 metara za manje od 10 sekundi. Besposadna platforma ’mali miloš’ je jednokratnom upotrebom raketnog bacača pogodila cilj, moraćemo dodatno da radimo na pouzdanosti za neke druge bacače granata na ’malom milošu’, testiramo novu municiju za duplo veći domet”, naveo je Vučić. Kako je rekao, ’gvozdika’ od 122 mm je sa 11 kilometara nepogrešivo pogađala. Dodao je da ih imamo još, ali da se one vuku kamionima, kao i da su prikazane samo samohodne „gvozdike” koje su modernizovane i, kako je istakao, veoma je zadovoljan kako je to izgledalo. Takođe, rekao je da su modernizovani „orlovi” bez greške pogađali ciljeve i velikom brzinom se udaljili s lica mesta kako bi izbegli protivavionsku vatru.

„Ono što ste mogli da vidite je da smo postavili deo protivoklopnih sredstava na nove ’hamere’ koje smo kupili u SAD. Postavili smo nešto svoje proizvodnje, nešto ruske, nešto zapadne i videli ste nepogrešivo uništenje tenka na više od četiri kilometra. Mogli ste da vidite i upotrebu naše raketne artiljerije, koja je od izuzetnog značaja”, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da Generalštab VS prati događaje u Ukrajini i uči iz njihovog iskustva, a da se tamo vidi strahoviti značaj upotrebe raketne artiljerije i da zato i ulažemo u modularni „oganj”, „grad” i u sve sisteme kojima možemo da dalje unapređujemo naše odbrambene sposobnosti i kapacitete.

„Važno je da vojnici budu obučeni na modernim sredstvima. Ponosan sam što su piloti rekli da danas lete više u tri dana nego ranije za celu godinu. Naše je da se pripremamo i budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želeo da izvrši agresiju na našu zemlju. Ogromna su naša ulaganja u vojsku i mi drugačije da opstanemo na ovom trusnom geopolitičkom području ne možemo, osim da budemo jaki, još jači nego danas”, poručio je Vučić. Pokaznim gađanjima prisustvovali su, zajedno s predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Vučić je zahvalio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što je prisustvovao jučerašnjoj vežbi na „Pasuljanskim livadama”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu