VUČIĆ PORUČIO NOVINARKI: Neću da vas izbacujem, iako ste odavno zaslužili

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je, dok je odgovarao na pitanja novinara u Smederevu, ušao u raspravu sa novinarkom N1.

Novinarka N1 Žaklina Tatalović upitala je do kada će predsednik da deli građane i kako komentariše objavu premijerke Ane Brnabić.

- Advertisement -

„Vi ste predsednik svih građana, a ovde delite medije na tajkunske i netajkunske. Zar ne mislite da to ima uticaja na situaciju kojoj se nalazimo? Zar mislite da je fotografija premijerke Brnabić neprikladna koju je objavila na društvenim mrežama i da se time rugala svim građanima koji su bili na protestima? Zar ne mislite da je sve to malo neumesno u ovih 10 dana posle dva masakra? Pitali su vas ovih dana zašto nista zapalili sveću, a ja vas pitam zašto se niste upisali u knjigu žalosti? U mnoge knjige žalosti ste se upisivali, zašto niste otišli do škole Vladislav Ribnikar i upisali se u knjigu žalosti? Da li Gašić koji je s vama i može da odgovori oseća malo odgovornosti kada izađu ljudi na ulice i traže njegovu ostavku i tu ostavku i podnese“, pitala je ona.

Dodala je da se kontramitingom zakazanim za 26. maj „ponovo dele građani“ i upitala „šta se time tačno meri“.

„Pošto ste održali govor i niste se ponašali kao novinar, već ste konstatovali da sam nekog nazvao pijanom ruljom, slagali ste, želim građani da vam kažem, ja sam pažljivo saslušao nepristojne konstatacije i laži nekoga ko ne može da istrpi da čuje nijednu rečenicu odgovora“, rekao je Vučić, posle pitanja novinarke N1.

On je dodao da „razume nervozu“.

„Odlično je razumem, jer čovek je izgubio ogroman novac, želeo je da uništi Srbiju, nije mu uspelo da uništi Srbiju i sad pokušava da dokusuri Srbiju. Građani koji su bili na skupovima, niti su rulja, niti bilo šta, lešinari i hijene su političari koji su ih tokom dana žalosti pozvali na politički protest, umesto da ćute kao zaliveni i da tuguju, da sede i razmišljaju o merama koje treba da se donesu, oni ništa od toga nisu radili, nego su kao najgori lešinari ‘hajde da iskoristimo najveću tragediju’“, rekao je on.

Novinarki N1 je rekao da „neće da je izbacuje“, iako je to, kako je rekao, „odavno zaslužila“.

„To što ste nepristojni, neučitivi, nevaspitani, to nije slika i prilika vaših roditelja, to je slika i prilika vlasnika vaše televizije i vaše televizije“, rekao je predsednik države.

Ponovio je da naziva opozicione lidere „hijenama i lešinarima“.

„Ja zaista mislim da su uradili nešto što je najsramnije, a onda su morali da objave da ih je bilo mnogo više nego što ih je bilo i za to su optužili Anu Brnabić, objavila je fotografiju kao metaforu svega što ste uradili tog dana, i obmanjivali građane, opozicione stranke, opozicioni lideri, ona je njima to pokazala, jasno je da se njima obraća, svima je to bilo jasno, ali vidite, poštovani građani, nije problem što je neko lopov, što je ukrao, problem je u onome ko je ukazao na lopova, kad je lopov razobličen, onda je najgore za onog ko ga je razobličio“, kaže on.

Osvrnuo se i na „svoj odnos prema tragediji“.

„Ja sam to jutro imao mnogo obaveza, sve sam otkazao čim ste mi javili šta se desilo, čak smo imali nekoliko stranih delegacija planiranih, da bismo se tome posvetili. Pošto hoćete da pokažete kako mi nemamo empatiju, a oni koji su blokirali Gazelu imaju. Sprečavate da uđu da slikaju mrtvu decu, radite sve što je moguće da lekari preduzmu sve što je neophodno, tog dana sazivam kompletan kolegijum Vlade, sve druge, držim konferenciju na kojoj izražavam saučešće svima, tog dana još tri puta to čini, sam sam dva puta otišao u crkvu i zapalio sveću. Vi ćete da mi određujete šta ću da radim, kao što ste za utakmicu pričali da se dani žalosti ne uvode zbog utakmice, sve što ste radili ste lagali“, rekao je.

Nastavio je sa „analizom krivice i posla policije“.

„Kažete da podnese ostavku neko, Šta je posao policije, posao policije je da pre svega radi kao represivni aparat, kao deo civilnog monopola fizičke prinude nad građanima za one koji krše zakone. Šta policija nije uradila u ovom slučaju, policijski službenik je to jutro bio u školi, obavio pregled, sve što je trebalo da uradi, uradio je. Policija je uhvatila jednog ubicu, drugog ubicu, od 23h do 6h sam bio s momcima na vezi i onda ustao u 7h jer znam da imamo akciju u Vinjištu, onda slušam kako ide i evakuacija civila i sve drugo i vi pričate o empatiji, da, mi smo neki kreteni koje deca ne interesuju. Imam troje dece pa će da mi drži predavanje neko da li volim decu ili ne. Za šta je kriv ministar policije?“, upitao je.

Istakao je da „politika mora da ima i morala“.

„Mora da ima i ozbiljnosti i odgovornosti, politika mora da ima principe. Pričate o podelama, reč nisam rekao, ćutao sam, pustio sam tri dana najgore bljuvotine, ‘mali je u ovim patikama, a ne u onim’, ‘neko je ušao da upuca’, ‘dan žalosti odložen zbog utakmice Partizana’… Šta je smisao te laži o odloženom danu žalosti, šta ste hteli da kažete, čemu ta bolest, čemu ta mržnja, niko ne razume čemu, ali eto, mrzimo“, rekao je on.

Osvrnuo se i na zahteve okupljenih na skupovima protiv nasilja.

„‘Izašli smo sa zahtevima, ako nešto ne bude ispunjeno, mi upadamo na silu u institucije’. Ma ozbiljno? Dobro junaci, sve je u redu, neće biti majdana u Beogradu, uvek ću se truditi da ujedinjujem ljude, kad su rekli da će doći da me gađaju jajima 26. nije problem, samo dođite, ja ću i tada da pozovem Srbiju na ujedinjenje, ali neću da prihvatim da Srbija mržnje, frustriranih političara, da moraju da iskoriste svaku tragediju u Srbiji za svoje političko lešinarenje, da se ponašaju gore od najgorih hijena, i pri tome da kažu da je to neko rekao građanima. Most je prešlo 11.576 ljudi, tako je bilo osam hiljada koji ne slušaju te opozicione lidere uopšte. Ja hoću da se obratim i za ove tri hiljade, za ove druge ljude, zato ovo radimo, zato uzimamo naoružanje, zato se borimo za više policajaca, konkretnim merama, za obične ljude koji vide život u svojoj zemlji, zato se radujem što ćemo u sredu da otvorimo direktnu liniju za Čikago, imaćemo dve direktne linije za SAD, jednu za Kinu“, kaže.

Izneo je tvrdnju da su među liderima „neki osuđeni, a neki sa živim krivičnim prijavama“.

„Razumem da si protiv nasilja, samo ne znam što šetaš sa nasilnicima. Naš je posao, još 12 dana je ostalo do tog velikog skupa, biće zaista veliki skup u kome ću pokazati kako mislim da Srbija treba da izgleda narednih pet i 10 godina, naredne četiri ću ja biti na čelu, a ostalih šest će biti neki drugi ljudi. Sve što sam pogrešio, kad god sam pogrešio, prihvatiću i ispraviću, ne postoji ništa važnije nego da pokušano da razumemo jedni druge“, kaže.

Kako je rekao, „spreman je da razgovara o svakom zahtevu“.

„Rijaliti, REM, ali o tome da vi kažete ‘nemamo većinu da smenimo ministra, koji ni za šta nije kriv, osim što je vredno i marljivo radio. Nemam neku potrebu da se nekome dodvoravam, nemojte da ste deca, ja sam 30 godina u ovome, ja sam kroz ovo prošao, ja sam kratko neko vreme bio na vlasti, pa padao sa vlasti, znam kako to izgleda, kad su mislili da mogu da upadaju po strankama i po kućama, znam kad su šišali decu, ćerku Milovana Bojića, sram ih bilo, ti isti koji su danas protiv nasilja, o političarima govorim“, rekao je.

Kaže da je u crkvi upalio sveće.

Na pitanje N1 da li će se upisati u knjigu žalosti, kaže da mu „nije problem“.

„Upisaću se, sasvim sigurno, otići ću u školu, da vidimo šta je to što treba da uradimo u školi“, kaže.

Na pitanje da li je Vlada odobrila utakmicu odigranu pre dana žalosti, upitao je „kakve to veze ima s vladom“.

„Tu utakmicu zakazuje neki evropski kup, šta ima Vlada da odobrava s tim, vlada obezbeđuje bezbednost i sigurnost za tu utakmicu“, kaže on.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu