24.1 C
Belgrade
petak, 24 juna, 2022

VUČIĆ PORUČIO NARODU: Struja će poskupeti! Mora da poskupi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će struja morati da poskupi. Dodao je da to svakako neće biti „preko noći“, kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada. Najavio je da će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi RTS. Vučić je, govoreći za TV Pink o ceni struje i poskupljenju, rekao da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, bila je ranije u Ukrajini, od kako je izbio rat više, nije, kao i u Gruziji. 

„Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako“, rekao je Vučić. Gledaćemo da držimo da cena i dalje bude izuzetno niska, ali će morati da se poveća u nekom trenutku“, dodao je predsednik. On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi „preko noći“. Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv. 

- Advertisement -

Ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija „uđe“ delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo. Oni bi, kaže, da „uđu“ u hidroelektrane Đerdap ili Bistricu, jer su im potrebna reverzibilni izvori. „Moramo da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, najčrvšću poziciju imate tada. To su pitanja za razgovor, a da li će i šta neko od političara da kaže, ne sekiram se. Kada nemaju šta da kritikuju, pričaju o institucionalizaciji“, rekao je Vučić. 

Razgovor s Putinom Vučić je najavio da će sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati najverovatnije u sredu ili četvrtak. On je istakao da očekuje dobar razgovor i da postoje tri stvari koje su najvažnije kada je reč o gasnom aranžmanu.  „Za nas su najvažnije količine, pod dva je cena, pod tri je sigurnost snabdevanja sa čim do sada nismo imali problema.

Prva dva aspekta su ključna“, rekao je Vučić. Vučić, koji je ranije danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom otvorio Međunarodni sajam poljoprrivrede u Novom Sadu, kaže da je za Srbiju od suštinskog značaja prijateljstvo sa Mađarskom, kao i da nema razloga da dve zemlje brinu za hranu.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti