9.8 C
Belgrade
petak, 24 septembra, 2021

BOLESNIK I PLAČIPIČKA: Vučić pati od toga da ga narod voli!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U svakom autokratksom sistemu, ljubav prema šefu države mora da bude na prvom mestu. Za velikog vođu su rezervisani stihovi, aplauzi, ode špaliri, uvlakači i poslušnici, a sve sa ciljem da niko nikad ne dovede u pitanje podršku koju ima. Aleksandar Vučić se u potpunosti uklapa u taj opis: Ima i aplauze, doduše naručene i uvežbane, ima i podršku, doduše od penzionera koji se bez pristanka šalju na njegove mitinge, a ponajviše ime poslušnike – ljude koji lažu narod kako bi ih na prevaru dovukli da aplaudiraju vođi.

Još se nisu slegli utisci od scena ispred Kliničkog centra Srbije, kad su neposredno pred dolazak velikog gazde i vođe Vučića, revnosni organizatori učili radnike kako da apluridaju njemu i Lončaru, uz obavezne hvalospeve na račun “najbolje vlasti u novijoj istoriji Srbije”.

Dva dana kasnije, „veliki vođa“ se dao na put Busija, gde je pričao o ratnim događajima, proterivanju Srba iz Hrvatske, obavezama Srbije prema svojim građanima, istoriji, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. A kako se čini Vučić je unapred znao da će govor biti “istorijski” i da mu je potrebna ogromna publika.

- Advertisement -

Ranije mu je za kopanje po ranama stradalih u ratu, zloupotrebu žrtava i prognanih bio dovoljan Magistrat, jedan mikrofon, par novinara i nekoliko radikala. Danas, kad su apetiti porasli i kad je vođa uvideo sopstvenu veličinu, potrebna je masa ljudi, pa makar na silu dovedena da mu tapše.

U tu svrhu je, između ostalog, u Busije poslata i grupa penzionera, iako im je prethodno rečeno da idu na jednodevni izlet u Vrdnik.

Neutaživa potreba predsednika Vučića da u svakom trenutku bude predstavljen kao “najveći i najbolji” među nama, prema rečima profesorke Biološkog fakulteta i članica Skupštine slobodne Srbije, Biljane Stojković, ukazuje na to da šef srpske države ima potrebu da okupi ljude oko sebe, makar na silu.

- Advertisement -

“To je u psihološkom profilu svakog autokrate i osobe koja je na čelu totalitarnog režima da bi pokazao celom građanstvu kolika je njegova snaga”, objašnjava ona i dodaje da je to i pokušaj da se utera strah kod protivnika vlasti.

“Oni pokušavaju da stvore utisak kako taj autoritarni vladar ne može biti skinut s vlasti. Vučić pokušava da stvori takvu sliku o sebi, a to su radili i drugi vladari i diktatori – okupljali su mase, demonstrirali silu i ljubav prema vođi, bez obzira što znaju da ta ljubav nije iskrena”, naglašava ona.

Božović: Napredujemo u nazadovanju

Potreba predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u svakom trenutku pokaže kako ima ogromnu podšku, profesor i sociolog Ratko Božović vidi kao želju vođe da bude obožavan u svakom trenutku.

“Ovo je još jedan dokaz kako napredujemo u nazadovanju i da nema demokratije. Ne ide demokratija i kult ličnosti. Najveći deo medija radi za jednog čoveka, ali im je očigledno problem što pod njihovim uticajem nisu svi građani”, navodi on.

Prema njegovim rečima, ono što mi danas živimo pripada nekom drugom vremenu.

“Izgubljena je mera u svemu i to je deo naše priče. Ovde su prisutni stari pojmovi, autoritarni mentalitet, podanička raja i nedostatak političke kulture. Kad sve to saberete, dobijete našu zemlju danas”, zaključuje Božović.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti