3 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

VUČIĆ OTIŠAO U POETE, U GLAZGOVU CITIRA ŠEKSPIRA: Vreme je da slušamo i čujemo plač majke Zemlje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas u Glazgovu da ističe vreme za globalno delovanje na zaštiti klime i životne sredine.

 Obraćajući se na Konferenciji UN o klimatskim promenama (COP26), Vučić je naveo da je širenje svesti o ugroženosti klime najvažnija tema današnjice.  On je citirao britanskog književnika Vilijama Šekspira, navodeći da „planeta ima muziku za one koji slušaju“.

„Možda je pravo vreme da slušamo i da čujemo plač majke Zemlje, jer ako izgubimo ovu trku sa vremenom, naša deca će naslediti nepopravljivo zagađenu planetu“, kazao je Vučić.

- Advertisement -

 On je naveo da svi znaju šta su konačni ciljevi i da „to nije bajka“, dodajući da svi moraju mnogo da rade, da budu posvećeni 100 odsto i iskreniji jedni prema drugima. „Svi se slažemo da moramo da investiramo u klimu i zaštitu životne sredine, svi se takođe slažemo da buduće generacije moraju da budu obrazovane kako ne bi ponovile greške koje smo mi napravili, nanoseći štetu jedinoj planeti na kojoj je moguć život“, rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija doprinosi okončanju pregovora o primeni Člana 6 Pariskog sporazuma o klimi iz 2016. godine, koji se odnosi na uspostavljanje mehanizama globalnog tržišta i netržišnih mehanizama za smanjenje emisija sa efektom staklene bašte. „Verujemo da je ovo izvanredna prilika za Srbiju da da pun doprinos finalizaciji dogovora za koji se nadamo da će osigurati punu primenu Pariskog sporazuma o klimi“, ukazao je Vučić.

On je rekao da će uticaj primene klimatskih mera na zaposlenost u Srbiji biti optimalan „kroz stvaranje novih radnih mesta i novih, do sada nepostojećih industrija, kao rezultat modela snažnog ekonomskog razvoja Srbije do 2050. godine“.“Prihodi od zelenih obveznica biće korišćeni za finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, održivo upravljanje vodama, sprečavanje zagađenja i za razvoj cirkularne ekonomije i očuvanje biodiverziteta“, dodao je predsednik Srbije.

- Advertisement -

Ukazao je da „polovina ljudi u Srbiji direktno zavisi od primene“ tog plana, „kao što i život svakog živog bića na planeti zavisi od aranžmana“ koji će biti dogovoreni u Glazgovu. Vučić je postavio nekoliko pitanja koja je ocenio kao važna, a na koja još nije čuo odgovor.

„Prvo pitanje je kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti. Čuli smo priče o hiljadama milijardi dolara koji su nam na raspolaganju, moje pitanje je koja će biti kamatna stopa, kakvi će biti uslovi za uzimanje tog novca. Drugo, kako ćemo se odnositi prema nuklearnim elektranama, da li ćemo ih sve zatvoriti ili graditi veći broj njih. Kako ćemo graditi više izvora obnovljive energije ako su počeli da jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova i hidrocentrala“, upitao je Vučić.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti