14 C
Belgrade
subota, 25 septembra, 2021

VUČIĆ OTIŠAO KORAK DALJE: Koga je teže pobediti, Miloševića ili Vučića?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vučić i Milošević, presek

Kao što sam već pisao u jednoj od svojih kolumni „Tajne izborne matematike u Srbiji“ i dalje imam utisak da opozicija, a i biračko telo naklonjeno njoj, uopšte nije svesno s kim ima posla. Nije toliko teško uraditi vrlo jednostavnu uporednu analizu glavnih faktora na kojima se bazira jedna vlast. Vladavine dva lidera, Miloševića i Vučića obeležile su prethodne tri decenije u Srbiji. Ovom prilikom uporedićemo Miloševićevu i Vučićevu vlast i odrediti ko u kojoj kategoriji bolje stoji.

Trend rezultata na izborima i jedinstvo biračkog tela – pobednik Vućić

- Advertisement -

Oduvek se u Srbiji glasalo za jednu osobu, što u ovoj kategoriji i nije toliko bitno. Bitno je to da je Milošević svoj vrhunac zabeležio na prvim ikada održanim izborima, a nakon toga je uglavnom išao silaznom putanjom do konačnog pada nakon nekih 10 godina. Kod Vučića je situacija obrnuta i on stalno beleži uzlazni trend i nakon osam godina vlasti bez ijednog znaka bilo kog negativnog trenda, čak ni na lokalu. Nakon osam godina vlasti broj osvojenih mandata je skoro jednag broju koji je Milošević imao na svom vrhuncu na početku. Da bi opozicija ikada imala šansu da pobedi, mora da nađe način da na bilo kojim izborima Vučićev rezultat makar za početak bude slabiji nego na poslednjim. Foto: BetaFoto: Beta

Kontrola i lojalnost državnog aparata – pobednik Vučić

Iako je delovalo u Miloševićevo doba da je skoro pa nemoguće dovesti ceo državni aparat pod bolju kontrolu, Vučić je postepeno ipak otišao korak dalje. Najbolji primer je poslednji pokušaj protesta na ulicama Beograda koji su nakon samo nekoliko dana po vlast okončani na idealan način. 1990-ih bi bilo mnogo više ljudi, mnogo neizvesnije na samim ulicama, uz mnogo više raznih problema po samu vlast.

- Advertisement -

Kontrola medija – pobednik Milošević

Iako oba lidera su po ovome poznati kao dosta agresivni, ipak je u vreme 90-ih bilo još manje prostora za opoziciju nego što je to danas, iako iz ove kože to deluje nestvarno. Dosta je tome naravno doprinela i internet revolucija u kombinaciji sa mnogo kanala na kablovskoj televiziji. U današnjim okolnostima se ipak mora reći da je skoro pa nemoguće još više ograničiti delovanje opozicije, tako da iako je Vučić u ovoj kategoriji izvukao trenutni maksimum, to nije dovoljno za pobedu.Slobodan Milošević FOTO: ProfimediaSlobodan Milošević FOTO: Profimedia

Spoljni faktor – pobednik Vučić

Ovde je verovatno najveća razlika između dva lidera. Milošević bukvalno ni na jednu stranu nije imao saveznika, dok Vučić i dalje uspeva da odoleva raznim pritiscima i balansira između svih interesa. Milošević je imao otežavajuću okolnost da je počinjao svoju karijeru u najgori mogući trenutak, ali je on svojim potezima samo još i dodatno pokvario sve odnose sa velikim silama.

Ovo su verovatno četiri najvažnije poluge koje povlačenjem na jednu ili drugu stranu mogu da dovedu do neke promene izbornih rezultata. Vrlo je i zanimljivo da čak i iskusni političari kao Tadić i Đilas koji su držali na jedan ili drugi način sve ove iste poluge, već godinama ne uspevaju da poljuljaju makar Vučićev brod. Oni bi morali biti ti koji znaju iznutra kako ceo sistem funkcioniše i makar savetima usmeriti delovanje na željenu stranu. Rezultat je po njih svakako sve gori i gori iz godine u godinu, a po Vućića sve bolji i bolji. Aleksandar Vučić – LAŽOV koji se igra našim životima!

Ali kada se činjenice stave na papir i ako bi se napravilo neko poređenje sa 1990-im, izgleda da smo u najboljem slučaju po opoziciju u 1990-oj godini. Vremena su naravno neuporediva i stvari se danas mnogo brže menjaju, a posebno odnosi među velikim silama, koje mogu za tren da preokrenu situaciju u malim zemljama.

S obzirom na to da je na neke od kategorija skoro nemoguće imati uticaj iz cipela opozicije, a to je pre svega spoljni faktor i državni aparat, fokus jedino može da bude na borbu za slobodnije medije, ali i mnogo ozbiljniji rad na terenu, istraživanja javnog mnjenja i mnogo ozbiljnija kadrovska rešenja od trenutnih.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti