Vučić očekuje najjače pritiske da Srbija uvede sankcije Rusiji: Zapad shvatio da ne može da pobedi na bojnom polju

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u narednom periodu državno rukovodstvo očekuju “najjači do sada” pritisci međunarodne zajednice kako bi Srbija uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a Vučić je naglasio da ne isključuje mogućnost da pritisci dovedu do uvođenja sankcija, ali i napomenuo da mu taj scenario ne deluje verovatno.

- Advertisement -

– Shvatili su da Rusiju na bojnom polju ne mogu da pobede. Od toga nema ništa, pa su se okrenuli učvršćivanju međunarodnog fronta protiv Rusije. Baš ih briga što oni imaju veću trgovinsku razmenu sa Rusijom od Srbije. Neće biti lako, ali ćemo nastaviti da vodimo svoju politku, rekao je Vučić napominjući da su kritični tekstovi u svetskim medijima objavljeni u cilju pripreme pritiska na Srbiju da promeni svoju politiku.

Upitan o tužbi koju je predsednik opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najavio protiv vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića zbog falsifikovanja njegovog lika i glasa koristeći veštačku inteligenciju, Vučić je rekao da je to nefer i nedozvoljeno u jednoj demokratskoj državi.

– To je grubi falsifikat. To je upravo ono što predstavnici bivšeg režima rade kada su objavili fotografiju na kojoj se ja navodno grlim sa Kurtijem. Ja se nikada sa Kurtijem nisam ni rukovao. Oni koji nas podržavaju ne smeju da budu kao predstavnici bivšeg režima. Dovoljno toga lošeg su oni uradili, da ne mora niko da falskifikuje njihove izjave, kazao je Vučić pozivajući nadležne da to “reše odmah, u naredna tri, četiri dana”.

U gostovanju koje je trajalo duže od pola sata, Vučić se dotakao i situacije u regionu, kritikujući podizanje optužnica protiv predstavnika izvršne vlasti Republike Srpske.

– To su neprimereni i neodgovorni optužni akti. Gde mislite da vas to vodi? Šta mislite, da će Republika Srpska pristati na samouništenje, pitao je Vučić.

On je optužio međunarodnu zajednicu zbog licemerja, tvrdeći da ćute na to što premijer Kosova Albin Kurti promoviše Veliku Albaniju.

– Kurti se neće zaustaviti sam od sebe. On može da bude zaustavljen samo čvrstinom i političkim argumentima. Na Zapadu, međutim, znaju da je to loše, ali računaju da su to njihovi loši momci. Mene optužuju zbog toga što sam bio u Prijedoru, ali ja sam tamo bio kao predsednik Srbije, a ne kao predsednik svih Srba. Ja sam posetu najavio, sve je urađeno u skladu sa propisima, istakao je Vučić.

Predsednik Republike je istakao da je situacija sa rezervama energenata stabilne, ističući da “svega imamo dovoljno” te da građani ne treba da se oko toga opterećuju.

On je najavio posetu Budimpešti gde će osim da rukovodstvom ove zemlje imati prilike da razgovara i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Vučić je izrazio žaljenje što će poseta glavnom gradu Mađarske trajati svega dva dana.

– Kad bih mogao da ostanem barem pet dana, da malo odmorim dušu, požalio se Vučić.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

Deset najplaćenijih poslova u Srbiji: Plate i do nekoliko hiljada evra… Istina, ili bajka?

Prema zvaničnim podacima Rebubličkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2023. godine broj zaposlenih iznosio je 2.835, 900, a...

Još priča na sličnu temu