VUČIĆ OBJAŠNJAVA VOJNIKU: Ne daj da te tuku pod 90 stepeni!

Obavezno pročitajte

Vučić u obilasku kasarne

Nova vatrena baterija, višecevni lanser raketa „Oganj“ koji deluje u sastavu 15. tenkovskog puka Prve brigade kopnene vojske, predstavljen je danas u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je kasarnu i prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije. Predsednika je u kasarni dočekala počasna jedinica garde Vojske Srbije.

- Advertisement -

Prezentaciju Ognja, odnosno njegovog sistema za gađanje, pred predsednikom je obavila potporučnica vojske. Tokom izlaganja, Vučić je imao dodatna pitanja:

“Pogodite li vi to? Važno je da pogodite, ionako ne bih razumeo to što mi pričate”, rekao je predsednik, a potom je upitao da li Krušik može da pravi rakete za sistem Alas. Kada su mu vojni zbvaničnici odgovorili da to radi “Jugoimport”, Vučić je dodao da je važno da razvijamo domaću namensku industriju.

Predsednik je imao i sugestiju za vojnike koji se, hipotetički, budu suprotstavljali neprijatelju uz pomoć Ognja.

“Samo im ne dajte da tuku pod 90 stepeni. Da ne isprobavamo sve mogućnosti”. Predsednik je konstatovao i da imamo dovoljno tenkova, ali nam fali posada.

Sposobnost tenkovske čete prikazana je na 13 tenkova M84, na kojima je prikazana i praktična obuka te čete, kao i na dve vrste trenažera, od kojih je jedan kompjuterski, navodi Tanjug. Prikazu je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, te komandant 15. tenkovskog bataljona major Borislav Krnjajić.

Razvoj raketnog lansera “Oganj” sa kontrolnim gađanjem završen je prošle godine, a osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ima i znatno veću brzinu upotrebe.

Inače, prema pisanju medija, Srbija je od SAD zvanično zatražila odobrenje za kupovinu 20 lovaca bombardera. Kako se navodi, na inicijativu predsednika Vučića odlučeno je da se maksimalno ojačaju potencijali Vojske Srbije i da se posle nabavke ruskih “migova 29” kupe i američki bombarderi. Mediji navode da Vašington još nije odgovorio na zahtev Beograda i da je u slučaju odbijanja moguća nabavka ruskih bombardera “suhoj-25”.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kraj zapadnog sna: Niko u svetu ne može da mu parira

Uprkos nadama i prognozama Zapada da će specijalna vojna operacija u Ukrajini devastirati ruski narod i svrgnuti Putina sa...

Još priča na sličnu temu