Vučić obećava opoziciji – izbori kad god želite, ali sve ostaje samo na tome

Obavezno pročitajte

Tek što se navršilo godinu dana od prvog, Vučić opoziciji daje novo obećanje – da će izbore dobiti kad god žele i kada ih budu tražili. Neka računa da ih tražimo, odgovaraju opozcionari. „Jesen ili zima, svejedno. Samo neka kaže datum“, poručuje Dragan Đilas.

Odgovor Draganu Đilasu je da?

- Advertisement -

„Da, moj odgovor je – da“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu 17. aprila 2022. godine.

Prvi put „da“ politilčkim protivnicima rekao je pre godinu dana.

„Da idemo na izbore u martu, ali ako budu insistirali mi nemamo problem i ranije da idemo na te izbore“, rekao je tada Vučić.

Mart prođe, izbori se ne održaše.

Novinar RTS: Kad će biti izbori?

Pa kad budu hteli. (Ko?) Pa ovi iz opozicije“, rekao je Vučić 6. aprila ove godine.

„Evo odmah sam krenuo da se smejem. Smešno mi je to kako se predsednik obraća“, kaže Radomir Lazović iz Zeleno-levog kluba.

„Još jedno bacanje prašine u oči i građanima Srbije i opoziciji“, poručuje Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

„Ja uopšte ne mogu da razumem pitanje kada opozicija želi izbore. Želi ih odmah. Želi ih sutra“, dodaje Filip Tatalović iz Demokratske stranke.

Voljan da želje opoziciji ispuni, predsednik, ipak, kaže da ne može odmah i sutra.

Novinar RTS-a: Šta ste obećali Draganu Đilasu? Kada će beobgradski?

Vučić: Nisam obećao ništa osim što sam reako kada bude tražio beogradske izbore…

Novinar RTS: Sad traži.

Vučić: Traži, nema problema, dobiće ih. Moramo da sednemo da razgovaramo kada je to logično. Ne možete da držite izbore u julu mesecu složićete se. Na jesen ili zimu, kad hoće.

„Jesen ili zima, svejedno. Samo neka kaže datum ili bar mesec. Mi tražimo beogradske izbore godinu dana, a već mesecima govorimo da su neophodni i vanredni parlamentrani izbori“, rekao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Dragan Đilas ne odgovara konkretno na pitanje da li je spreman da sa Vučićem ponovo dogovara datum izbora. Ostali opozicionari sa kojima smo razgovarali – nisu.

„Ako on očekuje da ćemo mi ići na neke tajne sastanke sa njim pa se nešto dogovarati od toga nema ništa. Neka smatra evo ja sad tražim izbore kao što smo tražili sve vreme do sada“, poručuje Lazović.

„Mi se sa njim ne možemo ni o čemu dogovarati. Mi njega moramo smeniti“, dodaje Aleksić.

Kako? Zajedničke opozicione strategije još nema. Zeleno – levi klub ostatku opozicije nudi svoj plan, nazvan „Put do pobede“.

„On podrazumeva nenapadanje, podrazumeva zajedničku kontrolu ili saradnju na kontroli izbora, podrazumeva izlazak u programskim kolonama i jedan dogovor da će ona lista koja bude imala najviše glasova imati podršku svih ostalih za premijera ili za gradonačelnika“, kaže Lazović.

Koliko će još čekati do novog prebrojavanja glasova? Dragan Đilas Đilas očekuje izbore do kraja godine. Ostali manje optimistični.

„Mislim da izbora neće biti do proleća sledeće godine kada su i loklani izbori“, smatra Lazović.

„Ja ne vidim beogradske izbore bilo gde na vidiku u ovom trenutku“, dodao je Tatalović.

U ovom trenutku treba održati referendum po pitanju francusko – nemačkog plana. A što se tiče izbora, i beogradskih i parlamentarnih, za njih ne postoje uslovi. Za njih se moramo izboriti“, rekao je Aleksić.

Termin izbora zavisi malo od Vučičevog rejtinga, više od raspleta u briselskim pregovorima, smatra urednik u NIN-u Zoran Preradović.

„Izbori će biti neposredno pre nego što bude formalizovan dogovor o Kosovu. Mislim da će ovo biti presudno. Da će mu se dati kart blanš da optrči još jedan krug“, navodi Preradović.

Da li će u novu izbornu trku sa SNS-om ili najavljenim pokretom? Vučić, navodno, još ne zna.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu