VUČIĆ: O datumu ukidanja vanrednog stanja

Obavezno pročitajte

Predsednik Vučić je u svom obraćanju rekao da se nada da će vanredno stanje u Srbiji biti ukinuto do kraja aprila.


Prema rečima predsednika, od samog početka Niš je bio na udaru koronavirusa, ali je siguran da će odgovornošću uspeti da ga pobede.

„Došao sam kao predsednik da kažem narodu svih okruga i narodu u Nišu da je država uz njih“, kaže predsednik.

Preksinoć je stiglo 5, jutros 4, što je ukupno 29 respiratora u Nišu.

Doneta je odluka da zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Pčinjskom okrugu bolnica u Leskovcu postaje kovid bolnica, kao i kompletna zgrada Kličičkog centra Niš osim Urgentnog centra.

Vučić,

„I ovako su naši kapaciteti na izmaku, nemamo više bolnica, nije lako pronaći ni smeštaj i zato molim ljude da ne zamere kada im se kaže da se ide na neko mesto, a ne na ono gde bi želeli“, rekao je predsednik u Nišu i dodao da su određeni dodatni objakti koji bi primali najlakše pacijente, jer je „Čair“ pun.

„Na kraju ćemo pripremiti i nišku kasarnu i hotel Nais, i druge hotele za njih.“

Navodi da je narednih 10 dana ključno.

„Do 20. aprila mislim da se rešava naša sudbina prema virusu i zato je potrebna discpilina“, kaže predsednik.

U narednih nekoliko dana Srbija će biti u stanju da napravi 50.00 kutija leka koji liči na hlorokin.

„U svoj ovoj nesreći srećan sam što smo uspeli da napravimo moderan Klinički centar“, kaže predsednik objašnjavajući da bi bez toga bila „kataklizma“.

Vučić, sledeće je ekonomija

Sledeći problem na koji predsednik želi da ukaže, i najavljuje da će se tim problemom sve više baviti, jeste ekonomija.

Kako navodi, 9.000 kutija hlorokina pronađeno je u jednom Kliničkom centru, dok u nekim zdrvatsvtvenim ustanovama ovog leka nema uopšte.

„Prosledite to u svaki dom zdravlja, dajte da lečimo ljude, sa jednom kutijom možemo 4 do 5 pacijenata da obezbedimo“, kaže predsednik.

Navodi i da se nada da ćemo pobediti „ovo zlo“ i da ćemo biti ponosni. Posebno se zahvalio medicinskim radnicima koji su najteži posao primili na sebe.

„Hvala i onima koji su naglo povredili ligamente i mali prst na levoj ruci i čekali da traže bolovanje. Čekaćemo da se vrate sa bolovanja“, kaže, ali i dodaje da će one najhrabrije odlikovati na Vidovdan.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da se nalazimo u teškoj nedelji, ali će sve do Vaskrsa rasti broj obolelih i umrlih.

„Posle vaskrsa prognoza je da će početi da opada broj obolelih, i onda ćemo do kraja aprila imati pad“, kaže Tiodorović.

Navodi da je u ovom trenutku neopohodna gvozdena disciplina, a ono što građani mogu da pruže kao svoj doprinos jeste da se pridržavaju svih mera koje su predložene.

„Ovih 14 dana da budemo disciplinovani, da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije nego pitanje civilizacije. Ako pratimo šta se oko nas događa, neophodno je da shvatimo da smo izbegli italijanski scenario, imamo srpski“, kaže Tiodorović koji smatra da smo uspeli da održimo epidemiološku krivu, iako je krenula uzlazno.

Na pitanje kako komentariše pisanje hrvatskih medija protiv njega samog i vojske, Vučić navodi da mu ne smeta.

„To je za mene pohvala, da budem iskren, zato što prvi put posle mnogo decnija, da ne kažem vekova, Srbija brže napreduje od Hrvatske“, kaže predsednik Vučić i dodaje:

„Rekao sam za 10 godina da ćemo ih prestići, sad vam kažem da ćemo za sedam ili osam. Mržnju razumem, ne opravdavam je“.

Na pitanje o pisanju medija o zdravstvenom stanju njegovog sina, predsednik dodaje da kada je imao zdravtsvenih problema nije želeo da obavesti javnost, ali je posle toga shvatio da je važno obavestiti ljude da je njegov sin od 22 godine zaražen.

„Više ni reč nisam rekao, jedno što se nadam da ću dočekati da dođe na Sajam, posle Sajma će otići kući. Nadam se“, kaže predsednik i navodi da će biti testiran ako lekari budu smatrali da je potrebno.

Tražio je i od novinara da lekare više ne pitaju za njega.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu