VUČIĆ: Narode, troši pare! devizne rezerve su na istorijskom nivou!

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i da su državne devizne rezerve na istorijskom maksimumu. Vučić je to izjavio tokom obraćanja građanima i poručio da „nema mesta bilo kakvom strahu zbog propasti nekih svetskih banaka”.

– Bankarski sistem Srbiji, finansijski sistem u celini kao i naše javne finansije su u izuzetno dobrom stanju. Bankarski sistem ima punu stabilnost i punu likvidnost. Devizne rezerve zemlje su na istorijskom maksimumu na 21,2 milijarde evra mi smo kupili i ove godine već intervenisali na tržištu sa 400 miliona evra – rekao je Vučić.

- Advertisement -

Dodao je da država povećava rezerve zlata i da su one na najvećem nivou u istoriji.

– Naše banke su sigurne čak razmišljamo o tome da zajedno sa osiguranjem depozita povećamo garancije države za depozite u bankama sa 50 na 100.000 evra. Ali o tom po tom. U narednih mesec dana donećemo odluku po tom pitanju –naglasio je Vučić.

Srbija na svom računu ima 546 milijardi dinara ili oko pet milijardi evra.

– Dovoljno para imamo za sve. Uradili smo veliku stvar. Nabavićemo novih pet miliona kilograma soli jer to je jedino šta ne proizvodimo od namirnica u Srbiji – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da Vlada Srbije planira da nabavi 40.000 MPK đubriva i oko 50.000 tona uree kako bi bila sposobna da u slučaju potrebe interveniše na tržištu. Dodaje da su trenutne zalihe kukuruza dovoljne, a da se planira nabavka male količine pšenice.

– Mi ćemo za nekoliko dana da otvorimo nekoliko važnih putnih komunikacija. Otvorićemo saobraćajnicu Beograd – Surčin. Pa ćemo da otvorimo auto-put do Kruševca za koji dan – rekao je Vučić i dodao da će za tri meseca biti otvorena obilaznicu oko Beograda. Istakao je, kako navodi Tanjug, da će za pet i po meseci biti otvoren auto-put Ruma-Šabac, obilaznica oko Kragujevca i da će se nastaviti i sa izgradnjom pruga i druge infrastrukture.

Predsednik je rekao da su u narednom periodu planira otvaranje dve nove fabrike u Valjevu, kao i proširenje Hajsensa, nekadašnjeg Gorenja.

– Za koji dan otvorićemo prvi stadion u Leskovcu, za 15 dana posle toga stadion u Loznici, a 15 dana posle toga stadion u Zaječaru, Kragujevcu – rekao je Vučić i istakao da je prosto neverovatno da su to stadioni koji su izgrađeni u Srbiji.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

MIROLjUB MILANOV KONTROVERZNI UČESNIK EMISIJE „PROVODADžIJA“ NA METI FEHLINGERA I STOJKOVIĆA

Nakon skandaloznih internet objava funkcionera EU Gunter Fehlingera (Gunther Fehlinger), našoj redakciji je obratio Miroljub Milanov iz Niša, koji...

Još priča na sličnu temu