10.5 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

VUČIĆ NAPRAVIO MEĐUNARODNI SKANDAL: Ovo je kraj, stranci ga optužili

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vučićev kartel u neviđenoj krizi

Izveštaj Evropskog parlamenta (EP), koji je prethodnog dana usvojen sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 uzdržanih i u kojem je posebna pažnja posvećena aferama režima Srpske napredne stranke, predstavlja diplomatski poraz vlasti u Srbiji. Uprkos pokušajima naprednjaka da preko Evropske narodne partije izlobira da se ne govori o “Krušiku”, “Savamali”, “Jovanjici” i “Telekomu”, ove teme su se na kraju ipak našle u dokumentu koji je usvojila EP.

Iako su danima pokušavali da relativizuju afere koje su dobroj meri, svaka na svoj način, uzdrmale ovdašnju javnost, naprednjaci na čelu sa Vučićem su u Evropskom parlamentu dobili povratnu informaciju da EU neće ubuduće skretati pogled sa problema koji su obeležili njihovu devetogodišnju vladavinu.

Ubedljivom većinom glasova pomenute afere su ipak ostale u Izveštaju o napretku Srbije, od koje se traže ubedljiviji rezultati, kad je u pitanju istraga u važnim oblastima poput pravosuđa i  slobode izražavanja. Srpskim vlastima se zamera i slab uspeh u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, posebno od slučajevima od javnog interesa, poput Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija.

- Advertisement -

Evropska narodna partija (EPP), grupa partija desnog centra u kojoj je Srpska napredna stranka (SNS) i njihov šef Aleksandar Vučić, pridruženi član, glasala je da deo rečenice u kojem se pominju konkretne afere bude izostavljen.

Za ovo je glasalo 165 od ukupno 175 poslanika koliko sada ima ova grupa u Evropskom parlamentu. Dva poslanika ove grupe iz Belgije glasale su za ostanak afera u izveštaju, dok je ostatak bio uzdržan ili nije glasa, preneo je portal EWB.

- Advertisement -

Sve ovog govori da je Vučićevom kartelu kraj bliži nego što ljudi očekuju.

I amandman koji se odnosi na KRIK i Crtu usvojen je ogromnom većinom glasova. U njemu piše da je EP zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida na istraživačke novinare i članove civilnog društva, uključujući i KRIK i nevladinu organizciju CRTU i Otvoreni parlament (inicijativa Crte), u kojima se oni prikazuju kao saradnici kriminalnih grupa i optužuju za pokušaj državnog udara.

O pomenutim problemima za naš portal je govorila i evroposlanica Tanja Fajon, koja je istakla da je pred Srbijom još mnogo posla na putu ka EU.

“Srbija ima još mnogo posla, posebno u borbi protiv korupcije, oblasti pravosuđa i obezbeđivanju poštovanja slobode izražavanja. Ovo nije samo moje gledište ili stanovište moje političke grupe, već i Evropskog parlamenta, koji je potvrdio taj stav glasanjem o Izveštaju o napretku Srbije”, rekla je Fajon za Nova.rs.

Komentarišući sednicu EP, Fajon je za naš portal rekla da su pomenuti slučajevi od velikog značaja i da su zbog toga uključeni u tekst Izveštaja o Srbiji.

“To je učinjeno kako bi se uputila snažna poruku srpskim vlastima da obezbede transparentne istrage i na svaki način spreče korupciju na svim nivoima. Čvrsto verujem da je članstvo u Evropskoj uniji krajnji cilj Srbije, ali, kao što je već mnogo puta rečeno, preduslovi za članstvo su poznati – organizovanom kriminalu i korupciji, posebno na višem nivou, nije mesto u EU i treba ih osuditi. Niko ne bi smeo da zatvara oči pred njima”, istakla je ona.

Za brisanje ovog dela izveštaja glasalo je 198 poslanika, odnosno gotovo svi poslanici Evropske narodne partije (EPP) i mađarskog Fidesa, koji je donedavno bio deo ove grupe. Za ostanak afera u izveštaju glasalo je 407 poslanika, između ostalih, socijaldemokrate, liberali, Zeleni i Levica.

Za ostanak afera u izveštaju glasala je i većina grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) u kojoj najviše poslanika pripada vladajućoj poljskoj stranci Pravo i pravda.

Spasojević: Jeste diplomatski poraz, ali će EU i dalje žmureti na nedostatak demokratije

Govoreći o jučerašnjoj odluci Evropskog parlamenta, profesor na Fakultetu političkih nauka, Dušan Spasojević, za Nova.rs kaže da je u pitanju diplomatski poraz vlasti u Srbiji, jer njeni predstavnici nisu želeli da se u Evropi spominju afere.

“Bilo je formalno jasno da su pokušali to da spreče preko Evropske narodne partije, ali da nisu uspeli. Predstavnicima Evropskog parlamenta je potpuno jasno šta se ovde dešava, ali nisam siguran da smo došli do toga oni ubuduće neće tolerisati ovakve stvari”, ističe Spasojević.

On dodaje da, sve dok opozicija ne ojača i SNS ne istroši svoje kredite, Evropska unija će imati razumevanja za vlast u Srbiji.

“Verovatno to neće biti u meri kao što je to bio slučaj do sada, ali ipak mislim da će i dalje žmureti na manjak demokratije u Srbiji”, kaže Spasojević.

Bilčikova opomena Vučiću i Vučićevoj velikoj propagandi laži

Predstavljajući ključne tačke izveštaja pred Evropskim parlamentom, Bilčik je juče pozdravio “činjenicu da je članstvo u EU i dalje prioritet i strateški cilj Srbije”, ali je kazao da treba da “unesemo više dinamike u proces pregovaranja”.

“Postoje spoljni faktori koji utiču na ceo proces, to su pre svega Rusija i neke zemlje Zapadnog Balkana”.

Bilčik je istakao ključne tačke izveštaja o Srbiji i rekao da se nada da će dobiti veliku podršku od državnika svih zemalja Zapadnog Balkana.

Zvaničnici Evropske unije smatraju da Srbija mora da pokaže da želi da bude njen deo, tako što će prilagoditi svoje zakone, ali i odnos prema vrednostima koje neguje EU. To su pre svega veći stepen demokratije i slobode za sve učesnike javnog života.

“Bitno je da se osigura sloboda medija i da se novinari osećaju sigurno”, istakao je Bilčik. On kaže da je priotitet EU kada je reč o Srbiji povećanje stepena slobode medija i osiguravanja sigurne atmosfere za rad novinara.

“Napadi na novinare i nevladine organizacije su neprihvatljivi”, upozorio je Vladimir Bilčik.

Nada se, kako kaže, da će EP po tom pitanju biti podjednako kritičan i prema drugim državama, poput Malte i Bilčikove rodne Slovačke, i da je njegova poruka Beogradu da se svi drže istih standarda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osuo je paljbu na rezoluciju Evropskog parlamenta, u kome se njegova zemlja poziva da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala i da radi na vladavini prava, ako želi da se pridruži Evropskoj uniji, piše AP.

Kako navodi američka agencija, Vučić je koristeći „krajnje nediplomtaski jezik“, rekao da je izveštaj „ogoljena laž“, a da su evroposlanici „izgubljeni u vremenu i prostoru“.

Kada je upitan da li izveštaj, usvojen u Evropskom parlamentu, može da uspori pristup Srbije Evropskoj uniji pritiskanjem zemlje da prizna nezavisnost Kosova, Vučić je „sarkastično“ rekao da ne može da spava od straha, navodi AP.

AP piše i da je Vučić citirao delove izveštaja o srpskom zdravstvu i hvalio sopstveno delovanje u krizi zbog koronavirusa i nabavci vakcina, uglavnom iz Kine, čime je Srbija postala jedna od vodećih zemalja EU po vakcinisanima prema broju stanovnika.

Iako zvanično traži članstvo u EU, Srbija pod sve autokratskijom Vučićevom vlašću gradi sve bliskije veze sa Kinom i Rusijom, navodi AP.

Agencija ukazuje da je u izveštaju Evropskog parlamenta primećeno pogoršanje slobode medija u Srbiji i porast zastrašivanja i govora mržnje prema opoziciji, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama i novinarima. Agencija citira saopštenje opozicone Stranke slobode i pravde, koja navodi da su Vučićeve reči protiv evropskih poslanika na „granici govora mržnje“, i da je sada svima potpuno jasno da njemu nikad nije bilo stalo do EU.

AP podseća da je pre nego što je Vučićeva „populistička“ Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. on bio „ultranacionalista, koji je takođe bio i ministar informisanja za vreme NATO intervencije 1999. godine“ kada je, piše AP, „zaustavljeno krvavo suzbijanje separatista na Kosovu“.

Agencija AP takođe podseća da Srbija i njeni saveznici Rusija i Kina ne priznaju proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine, dok ga SAD i većina zapadnih zemalja priznaju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti