8.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

VUČIĆ IZDAO I REPUBLIKU SRPSKU: Sastao se s Šmitom!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa tzv. visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su neretko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu.
Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i celovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mešanja sa strane, izrazivši uverenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.
Kako se navodi, Vučić i Šmit su razmenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

VUČIĆ IZDAO I REPUBLIKU SRPSKU: Sastao se s Šmitom! 1

Prema Vučićevim rečima, sa Šmitom, nije bilo reči o deblokadi institucija BiH i povratku srpskih predstavnika.

- Advertisement -

„Ne, nije bilo reči o deblokadi institucija BiH, niti se time bavim. To je pitanje za Milorada Dodika. To su njihove odluke“, rekao je Vučić novinarima nakon polaganja kamena temeljca za fabriku kineske vakcine.

Kako je rekao, sa Šmitom je razgovarao o ulozi Srbije, Dejtonskom mirovnom sporazumu, onome na šta Srbija ima pravo, i našom analizom situacije.

Rekao je i da će se u nedelju sastati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.
„Republika Srpska će uvek imati podršku Srbije“, dodao je Vučić.

- Advertisement -

Šmit je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Šmit je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

Kristijan Šmit se danas sastao i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.
Iz Kancelarije se navodi da je tokom posete Beogradu Šmit iskoristio priliku da sa patrijarhom Porfirijem „razmeni viđenja i mišljenja o regionu“.

„Dogovoreno je da će nastaviti da održavaju kontakt“, stoji u saopštenju Kancelarije objavljenom na zvaničnom sajtu OHR-a. Uz kratko saopštenje objavljena je fotografija patrijarha srpskog i Šmita.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti