10.9 C
Belgrade
subota, 23 oktobra, 2021

VUČIĆ IH NABAVIO: Evropa traži zabranu kamera za prepoznavanje lica!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropski parlament je doneo Rezoluciju kojom traže zabranu instaliranja kamera i uređaja za prepoznavanje lica po ulici i upotrebu veštačke inteligencije za potrebe policije, koju je Aleksandar Vučić odavno nabavio od Kineza. Evropski parlament pozvao na zabranu policijske upotrebe tehnologije prepoznavanja lica na javnim mestima i na predviđanje policije, kontroverznu praksu koja uključuje upotrebu alata veštačke inteligencije pod izgovorom da će profilisati potencijalne kriminalce pre nego što uopšte počine zločin?!!!!

U rezoluciji koja je usvojena većinom glasova poslanika, takođe se traži zabrana privatnih baza podataka za prepoznavanje lica, poput onih koje koristi kontroverzna kompanija Clearview AI. Parlament takođe podržava pokušaj Evropske komisije u svom predlogu zakona o veštačkoj inteligenciji, da zabrani sisteme „bodovanja naroda“, poput onih koje je pokrenula Kina i koji ocenjuju u koje građane režim može da ima poverenje na osnovu njihovog ponašanja.

Iako se EU više puta oglašava na ovu temu, konkretizacija zabrane u vidu Rezolucije stiže na dan kad su američki mediji objavili da CIA osniva novi ogranak u borbi protiv kineskog uticaja u Evropi i svetu i gasi sve ostale sektore po svetu da bi preusmerila sav kapacitet na ovu, po njima, pretnju za čitav svet.

- Advertisement -

Vučić je kamere koje identifikuju lica prolaznika ( prema tvrdnjama poznavalaca mere i zdravstvene parametre i utiče na iste) nabavio iz Kine i hvalio se time, a Beograd je prepun raznih kamera na svakom ćošku koje su najviše „nicale“ dok je narod držan u karantinu, ali i nakon toga. Ne zna se da li su počele sa radom ili za sada samo služe za „preteći ukras“ jer to naša vlast neće ni smeti da potvrdi posle ove Rezolucije EP i borbe SAD da suzbije kineski uticaj.

Čak i u Vašingtonskom sporazumu, koji je Vučić potpisao u Beloj kući pored Donalda Trampa, piše u jednoj stavci da se obavezuje da odustane od instaliranja kineskih „Huavej“ kamera za prepoznavanje lica prolaznika, a sudeći po novim koracima SAD, jasno je da je predsednik Džo Bajden nastavio još agresivniju borbu protiv kineskog uticaja u Evropi koja je započeta tokom mandata Donalda Trampa.

Sada se u toj borbi Amerikancima pridružila i Evropa…

- Advertisement -

“Ovo je velika pobeda za sve građane Evrope”, rekao je Petar Vitanov, autor rezolucije.

Rezolucija šalje jasan signal o tome kako će Parlament glasati u predstojećim pregovorima o Zakonu o instaliranju AI po Evropi. Predlog zakona Evropske komisije ograničava upotrebu daljinske biometrijske identifikacije – uključujući tehnologiju prepoznavanja lica – na javnim mestima, dakle to nisu obične kamere koje se koriste po zakonu.

Vodeći pregovarač Akta o veštačkoj inteligenciji, Brando Benifej i svi njegovi pregovarači iz drugih političkih grupa u EP pozvali su na potpunu zabranu kamera za prepoznavanja lica. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa politikama koje sprovode državnici u nekim zemljama članicama EU, koji žele da koriste ove tehnologije za jačanje svog režima i bezbednosnih sistema. I Merkelova se ranije našla na velikom udaru javnosti kada su „pametne kamere“ koje Evropljani zovu i Veliki brat, osvanule preko noći u Berlinu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti