VUČIĆ I SI: Do kraja godine okončanje razgovora o ugovoru o slobodnoj trgovini!

0
46

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Pekingu da je imao značajne razgovore sa kineskim kolegom Si Ðinpingom, da je sa njim pokrenuo nove i obnovio ranije teme, te da će predsednik Si čim se obuzda virus posetiti Srbiju i da je naglasio da se raduje toj poseti. Vučić je za RTS naveo da je sa kineskim predsednikom razgovarao i o ugovoru o slobodnoj trgovini između dve zemlje, oko čega bi sve, kako je rekao trebalo da bude završeno do kraja godine, ocenivši da je to „strašno važno pitanje“, što će, kako je ocenio, dovesti i nove investicije.

„Čini mi se da je kineski predsednik bio spreman da sastanak traje još duže, ali razumem u kojoj je situaciji kada imate Zimske olimpijske igre i koliko gostiju je stiglo, a treba sa svima razgovarati. Kada pričate sa predstavnicima Kine, SAD, Ruske federacije, EU, onda su to uvek veoma važni razgovori za malu zemlju kao što smo mi“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je tokom razgovora pokrenuto nekoliko tema.

„Razgovarali smo o strateškim stvarima, međusobnoj podršci, očuvanju teritorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama – to je veoma važno zbog Kosova i Metohije za našu zemlju“, rekao je Vučić za RTS.

Pored toga, kako kaže, razgovarali su i o drugim bitnim pitanjima.

„Za nas strašno važno pitanje Ugovora o slobodnoj trgovini i kada o njemu govorimo to nije pitanje samo za naše poljoprivredne proizvođače, za naše vinare i vinogradare, proizvođače rakije i svega drugog, da svoje velike količine mogu da prodaju na zahtevnom, ali najvećem tržištu na svetu kakvo je kinesko, već je to pitanje i dovođenja novih investicija“, navodi Vučić.

Kaže da je i za Zapad i za druge delove sveta to važno, jer kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope.

„Verujem da će to doprineti daljoj, kako je to predsednik Si rekao, reindustrijalizaciji naše zemlje, daljem napretku i ekonomskom prosperitetu naše zemlje i da će doneti dobre rezultate u budućnosti“, naglasio je Vučić.

Navodi i da bi što se tiče Ugovora o slobodnoj trgovine do kraja godine sve trebalo da bude završeno.

Pored toga, ističe, bilo je reči i o vojno-tehničkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima koje Srbija sa Kinom radi.

„Velika je čast za nas i veliko hvala i predsedniku Siju i Kini na gostoprimstvu koje su nam ukazali ovde“, naglsio je Vučić.

Ostavite komentar