32.9 C
Belgrade
utorak, 16 avgusta, 2022

SPREMA SE HAOS: Vučić i BIA prave ARMIJU lažnih novinara, GAZI SNS ČIZMA!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Samo u poslednjih nekoliko dana, više od stotinu novinara i medijskih radnika podnelo je zahtev za članstvo u Udruženju novinara Srbije i to kolektivnim prijavama iz nekoliko redakcija, navodi deo uprave UNS-a. Izražavaju bojazan da to ima veze sa predstojećim izborom rukovodstva najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji.

Za samo nekoliko dana podneto 150 prijava za učlanjenje u UNS, što je više nego što se učlani za godinu dana, objašnjava generalni sekretar tog udruženja.

„Kad dobijete spisak na kom vidite da ima i vaših članova, onda vam je jasno da je neko pravio spiskove, a nije ni pitao ljude ‘da li želiš i da li si možda već član nekog profesionalnog udruženja?. I to je za nas, odnosno za mene jasan dokaz da se radi o kolektivnom učlanjivanju koje je suprotno slobodi izbora i slobodnog udruživanja“, kaže generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

- Advertisement -

Aktuelni predsednik UNS-a (rado viđen gost režimskih medija), neće pred kamere N1 osim ukoliko nije uživo, a na sajtu UNS-a stoji njegova izjava da je neprijatno iznenađen otkud članovima Uprave informacije koje on kao predsednik nema.

„Kada bih saznao da se u UNS ‘kolektivno’ učlanjuju zaposleni u Zabavnom programu RTS (uređuje ga Olivera Kovačević), samo u želji da učestvuju na Izbornoj skupštini UNS-a i zatim se vrate festivalima i poselima, ja bih to sa zadovoljstvom podržao jer je, ponavljam, za UNS važno da okupi što je moguće veći broj profesionalnih novinara. Nećemo praviti razdor niti razlike među članovima, ni po kom osnovu, niti ćemo se deliti na ‘starosedeoce’ i ostale“, navodi Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

Masovnije prijave stizale su pretežno iz medija čiji je vlasnik biznismen Radoica Milosavljević i onih u vlasništvu sinova direktora BIA-e Bratislava Gašića, kaže Brajović.

- Advertisement -

Sličnu situaciju imali smo prilike da vidimo pre više od dve godine u Profesionalnom udruženju novinara Srbije (PROUNS). Deo UNS-a sumnja da se u masovno članstvo i predstojeći izbor predsednika UNS-a umešalo upravo to udruženje. Sa predstavnikom PROUNS-a se nedavno sastao i Brajović.

„Naglas je razmišljao i o tome kako bi on mogao da pomogne kao PROUNS izborima u UNS-u s obzirom da mi imamo dva kandidata za predsednika. Ja sam se vrlo učtivo zahvalio na takvoj ponudi. Smatram da apsolutno niko nema pravo da nudi bilo kakve resurse i da se na bilo koji način meša u izbore u nekoj drugoj organizaciji“, kaže Brajović.

Iz PROUNS-a za N1 kažu – nemaju komentar.

Više desetina istovremenih prijava za članstvo u UNS stiglo je i iz nekad državne agencije Tanjuga, od nedavno u vlasništvu pevača Željka Joksimovića i direktorke Minje Grčić koja je na predlog Vlade postala i član UO Filharmonije (o trošku naroda) zajedno sa Vučićevom savetnicom za medije Suzanom Vasiljević. Glavna urednica Tanjuga, voditeljka Jovana Joksimović (prijateljica sa Vučićevom i Vulinovom ženom), to vidi kao način da se osigura poštovanje etičkih standarda profesije.

„Učlanjenje u novinarsko udruženje obavezuje novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije, koji su zajedno doneli UNS i NUNS. Time se prihvata i nadležnost profesionalnog suda časti. Novinari naše redakcije prihvatili su moj predlog. Svaki novinar zna da se pristupnica za članstvo ispunjava lično. Mislim da je neophodno da se što je moguće više novinara u Srbiji i formalno obaveže na poštovanje profesionalnih i etičkih standarda naše profesije. Zar ne mislite da je rad po Kodeksu novinara Srbije najviši izraz slobode profesije?“, pita Jovana Joksimović.

Slobodan Ćirić, član uprave UNS-a, podseća da je u toku predizborna kampanja za rukovodstvo UNS-a.

„Bojim se da ove masovne kandidature iz više redakcija iz Srbije imaju izvesnu pozadinu, a vi vrlo dobro znate da u Srbiji ništa ne može da bude bez političke pozadine i bojim se da ovde ima čak i političke pozadine“, navodi Ćirić.

Bliži se 29. maj kada će se predsednik UNS-a birati između dva kandidata – Vladimira Radomirovića iz Beograda i Živojina Rakočevića sa Kosova i Metohije. Deo Uprave ranije je saopštio da je kolektivno učlanjenje udar na samostalnost UNS-a i da može imati cilj da aktuelnom predsedniku osigura još jedan mandat.

Kome je u interesu da spreči pobedu Srbina koji živi na KiM jer on sigurno ne bi, kao predsednik UNS-a, dozvolio da se medijski prećutkuje izdaja Kosmeta ili protežira kršenje Ustava, a tu su i izveštaji koje najstarije udruženje novinara šalje

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti