15.7 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

VUČIĆ DRAMI: „Ne dam Gazivode!“ Dao je, i izdao Srbiju! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poput najboljih demagoga zapomagao je i pretio predsednik Aleksandar Vučić „ne dam Gazivode“, čak je i sopstvenu smenu obećavao zbog jezera koje se jednom trećinom nalazi na teritoriji centralne Srbije, a dve trećine na severu Kosova i od velikog je značaja za energetski sistem. Gazivode i ceo energetski sistem, ipak, predati su Kosovu…

– Ne dam Gazivode! Eto otvoreno kažem, eto, ne dam vam, ne dam vam sto posto Gazivode! Sutra me smenite odavde! Ne dam jer mi niste objasnili po kom principu treba dam vam da Gazivode. Evo ne dam! Neću da razgovaram o tome – pričao je i pretio predsednik te 2015. u svom maniru.

Od „ne dam Gazivode“ do „jezero Tramp“, međutim, kratak je put. Vučić je nekoliko puta u svojim nastupima bio izričit da neće dozvoliti predaju Gazivoda, iako je potpisivanjem Briselskog sporazuma iz 2013, Srbija preuzela niz obaveza u oblasti energetike.

- Advertisement -

Tako je dogovoreno da kosovski operator bude priznat za celu teritoriju Kosova, a da će Elektromreže Srbije pružati podršku da kosovski operator postane član evropske mreže. Dogovoreno je i osnivanje preduzeća Elektrosever i EPS Trgovina koja bi radila po zakonima Kosova.

Vučić je zatim u Vašingtonu, pod patronatom Donalda Trampa, potpisao sporazum sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, kojim se, na vrlo maglovit i nejasan način, pominje jezero Gazivode i problem elektrosnabdevanja. Vučić kod prijatelja Trampa FOTO: PrintscreenVučić kod prijatelja Trampa FOTO: Printscreen

U sporazumu piše da će se „obe strane složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevanja vodom i energijom“.

- Advertisement -

Takođe, Beograd i Priština postali su saglasni da se jezero Gazivode ubuduće zove po aktuelnom predsedniku SAD Donaldu Trampu.

– Kako nazvati jezero koje za Kosovo i Srbiju predstavlja ozbiljnu prepreku uprkos kompromisu koji su osmislile SAD za pokretanje studije o izvodljivosti radi stvaranja radnih mesta i više energije za region… pa su se obe strane složile s novim imenom: Jezero Tramp – rekao je bivši specijalni izaslanik za pregovore i Vučićev prijatelj Ričard Grenel.

Koristeći pandemiju koronavirusom, u tišini, predsednik Srbije je separatistima iz Prištine predao Gazivode. Tako kosovski predsednik Hašim Tači u svojim obilascima govori da je „jezero deo teritorije Republike Kosovo“, a naš predsednik verovatno i dalje ponavlja „ne dam Gazivode“ kojima je čak i ime promenio.Jezero Gazivode FOTO: PrintscreenJezero Gazivode FOTO: Printscreen

I tako smo došli do situacije da Vučić svojom politikom, ćutke i bez ikakvog otpora, preda Kosovu Gazivode i ceo elektroenergetski sistem.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti