VUČIĆ BRANI MLADOST SRBIJE: Pomoć mladima od 100 evra nije populistička mera!

Obavezno pročitajte

„Država je vanredno naručila 10 miliona kilograma soli, milion kilograma pasulja, kao i graška, 30 miliona kg mleka u prahu, zbog situacije koja se dešava u Ukrajini, a koja rađa neizvesnost svuda“, kazao je predsednik.

Mera pomoći mladima od 100 evra nije populistička, već je mera ekonomskog napretka zemlje, a sličnih mera pomoći bilo je i prethodnih godina, a ne samo pred izbore, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

On je tako gostujući u emisiji TV Prve sa dramaturgom Biljanom Srbljanović i novinarom Nikolom Tomićem na aktuelne teme, odgovorio na ocenu Srbljanovićeve da je ta mera pomoći mladima populistička.

- Advertisement -

Vučić je istakao da pomoć mladima od 100 evra nije populistička mera, već mera ekonomskog napretka, jer dovodi do podizanja potrošnje, dodajući da ekonomija raste napretkom proizvodnje, investicijama, izvozu i potrošnji.

Važan je, kaže, i efekat ekonomskog optimizma, posebno u vreme krize, pandemije korona virusom.

„Veoma dobro i precizno smo odmerili sve mere. I svake godine u prethodnom periodu bilo je jednokratnih davanja za penzionere”, dodao je Vučić, preneo je Tanjug.

Na pitanje šta je najveća opasnost za Srbiju, Srbljanovićeva je ocenila da je najveća opasnost za Srbiju bujanje nacionalističkog ekstremizma i jačanje desnice, posebno kod mlađih ljudi, uz neadekvatan odgovor ili odsustvo odgovora države i učesnika na javnoj sceni.

Kao primer navela je slučaj na vaterpolo utakmici Crvene zvezde, čiji su navijači razvili transparent protiv trenera, Hrvata iz Crne Gore, a da, kako kaže, ni prekršajna, a kamoli krivična prijava, pa ni privatna nije podneta.

Ona je ocenila i da je mera pomoći mladima od 100 evra populistička, dodajući da smo, ako će mladi glasati za 100 evra, zapravo „džaba krečili”.

Za novinara Nikolu Tomića najvažnije pitanje za državu je ekonomski razvoj, u kojem, kaže, zemlja beleži realne uspehe, dok sa druge strane ima bojazan da snažan ekonomski razvoj može da dovede do socijalnih nejednakosti, što može da dovede do potencijalnih nestabilnosti.

Predsednik Vučić je ukazao da kada vodite zemlju imate pred sobom strateške teme i bezbroj taktičkih problema, kao i pitanja kojima morate da se bavite na dnevnom, nedeljnom, mesečnom nivou.

„U momentu kad ceo svet histerično očekuje da se nešto desi između Rusije i Ukrajine, ne možete da se pravite da se ništa ne dešava”, konstatovao je Vučić.

Zato je, kaže, država vanredno naručila 10 miliona kilograma soli, milion kilograma pasulja, kao i graška, 30 miliona mleka u prahu, zbog situacije koja se dešava u Ukrajini, a koja rađa neizvesnost svuda.

„Uzećemo novih 30 miliona kilograma brašna tip 500, imamo dovoljno merkantilne pšenice. Naftu još nismo uspeli da nabavimo, radimo na tome, jer nam treba novca”, rekao je Vučić.

Kada je reč o nacionalizmu, Vučić je rekao da se porast šovinizma beleži ne samo u Srbiji, već u celom regionu, na prostoru bivše Jugoslavije, pa i šire.

„Onda ste pod velikim pritiskom, teško donosite racionalne odluke, pragmatične, u najboljem interesu građana”, dodao je Vučić.

On je primetio i da u navijačkom miljeu ono što se desilo na vaterpolo utakmici Crvene zvezde nešto što traje decenijama, posebno od raspada Jugoslavije, i nije karakteristika samo navijača Crvene zvezde.

Govoreći o ekonomskom razvoju, Vučić je rekao da se očekuje da prosečna plata u Beogradu u januaru bude 780 evra, što će se znati krajem februara ili početkom marta.

„Sa tom platom, koja je pre osam godina u Beogradu bila 430 evra, a na nivou Srbije 330 evra, vidite ogromne promene”, rekao je Vučić.

Dodao je da se država trudila da posebno ulaže u nerazvijene krajeve, zbog čega se insistira na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, a ne samo do Subotice, ulagalo u zdravstvo širom zemlje.

„Kapitalističko tržište dovodi do toga da ljudi mogu da zarade dosta, ali mi se trudimo da taj donji prag pomeramo više, da svi mogu da žive pristojno. Ali ne možemo da ispravimo sve mrlje i nepravilnosti”, rekao je Vučić.

Prijavom govore o tome šta misle o mladima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras, povodom krivične prijave za podmićivanje građana koju je protiv njega podneo predsednik Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović zbog obećanja mladima da će dobiti dodatnih 100 evra, da time oni koji podnose prijavu pokazuju šta misle o mladima u Srbiji.

„Valjda su podneli prijavu zato što smo već ispunili nešto. Što bi podnosili za ono što još nismo uradili? Zamislite podnosite krivičnu prijavu protiv nekog ko je omogućio ili pomogao u stvaranju dobrih javnih finansija, stabilnosti fiskalnog sistema, omogućio građanima da dobiju nešto što ranije nisu. Ovo su dobili ljudi, nisam uzeo za sebe. Da sam uzeo za sebe, ne bi podnosili prijavu, verovatno polazeći iz sopstvenog iskustva”, naglasio je Vučić u emisiji „Prva tema”, preneo je Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu