VUČIĆ: Ako krenu na vas nasiljem, bićemo uz vas! (Na Pinku i Hepiju)

Obavezno pročitajte

„Šta god da se desi država će biti uz svoj narod na KiM, poručio predsednik Srbije.- Srbi sa Kosmeta traže od Vučića da ih država zaštiti.- Vučić: Rekao sam Lajčaku šta mislim i završio razgovor

RAŠKA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo.

„Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa KiM u Raški.

- Advertisement -

Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.

„Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporazume. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan – u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi”, rekao”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Predstavnici Srba iz Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i drugih mesta preneli su da ne mogu više da trpe teror Prištine i ponašanje Albanaca, skrenuli pažnju da su došli da hapse takozvane švercere sa dugim cevima i bojevom municijom i zapitali se šta je sledeće.

„To što rade šiptarski teroristi, terorišu narod, došli su da hapse tzv švercere, ali to se ne radi sa bojevom municijom. ako hoćete da nas zaštitite molim vas za to, ako ne sami ćemo, saterani smo do kraja”, rekao je jedan od predstavnika Srba Vučiću, koji je ujedno i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Oni su preneli Vučiću, predstavnicima vojske Srbije, ministrima vojske i policije Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, kao i direktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću, da žele da nastave da žive na KIM, ali da će, ukoliko Srbija ne stoji iza njih sami da se odbrane „kako mogu i umeju”.

„Da li našu decu i nas treba da branimo sami ili ćete vi stati iza nas. Oni svakodnevno pokušavaju da izazovu problem, ne možemo ovo više da trpimo. Želimo da istrajemo ovde zajedno, ove pritiske ne možemo da izdržimo. Nisam spreman da vodim goloruk narod na šiptarske cevi. Možete li da nam pomognete jer na ovaj način nama nema života”, rekao je jedan od Srba sa severa KIM

„Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999.” – pitala je predsednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS. „ Da li će e država stati iza nas ili ćemo sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lekove, platimo osnovne stvari. Sve su nam ukinuli“rekla je ona.

Jedan od predstavnika Srba rekao je da je današnji incident „prelio čašu” i da je to ličilo na rat.

„Pucalo se na goloruke momke. Moram da pohvalim što je u celoj ovoj situaciji bilo i mladih i starih i muškaraca i žena, bili smo kao jedan. Bio sam protiv ulaska u institucije, osam godina tamo tražimo svoja prava i vidimo koji su rezultati”, rekao je on, prenosi Tanjug.

On je dodao da postoje dva načina da se situacija reši – demokratski kroz institucije koje su, kako je rekao, diskriminatorske prema Srbima, ili kroz građansku neposlušnost i izlazak svih predstavnika Srba iz institucija.

U više obraćanja Vučiću Srbi su apostrofirali njegovu funkciju vrhovnog komandanta Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

„Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji”, kazao je Vučić za TV Prva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je danas u Rašku, gde bi trebalo da se u ovdašnjoj kasarni Vojske Srbije sastane sa predstavnicima Srba na KIM.

On će u kasarni obići jedinice Vojske Srbije, a obići će i jedinice žandarmerije.

Pre njega u Rašku su doputovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Dolazak u Rašku predsednika Srbije ranije danas najavio je direktor Kancelarije za KIM Petar Petković na vanrednoj konferenciji održanoj povodom upada kosovske policije na sever KIM, i ranjavanja Srećka Sofronijevića u Zvečanu, a povređeno oko desetak osoba.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je ranije da su predstavnici Srba na KiM krenuli ka Raškoj gde bi trebalo da se sastanu sa predsednikom Vučićem, prenosi Tanjug.

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

RAŠKA – Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Raški da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.

„Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaćemo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Rakić, i na te reči dobio aplauz prisutnih Srba.

Rakić je dodao i da nikako ne može da razume da neko puca na goloruki narod.

„Sledeći put ako se desi, neće na ovome ostati, branićemo se svim sredstvima. Ne znam da li ćemo se odbraniti, ali ćemo se braniti”, rekao je Rakić, na šta su okupljeni povikali da neće ni biti sledećeg puta, jer će Srbi sami reagovati i braniti se.

Na to se nadovezala jedna meštanka sa KiM, koja je rekla Vučiću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.

„Mi nemamo čime… Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo”, rekla je ona, dok je predsednik vidno potrešen slušao svedočenja Srba.

Srbi sa KiM preneli su predsedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u reč, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice, prenosi Tanjug.

„Ja i Srpska lista bićemo sa narodom, borićemo se do kraja”, poručio je Rakić.

Sastanku sa Srbima sa KiM u Raški prisustvuju ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Srbija je jedna od retkih koja sme da kaže istinu, male zemlje srećne što je neko smeo da to da izgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, da je Srbija jedna od...

Još priča na sličnu temu