16.5 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

VRLI NOVI SVET: Bolnica u SAD odbila da uradi transplantaciju srca pacijentu jer je nevakcinisan!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Američka bolnica u Bostonu odbila je da uradi transplantaciju srca pacijentu zato što nije vakcinisan protiv kovida-19.

DJ Fergusonu (31) je novo srce očajnički potrebno, ali bostonska bolnica ga je skinula sa njihove liste za transplantacije, kazao je njegov otac Dejvid, prenosi BBC.

On je dodao da je kovid vakcina u suprotnosti sa „osnovnim principima“ njegovog sina i da on ne veruje u nju.

- Advertisement -

Bolnica je saopštila da je sledila svoju internu politiku.

„Zbog nedostatka dostupnih organa, mi činimo sve da obezbedimo da pacijent koji dobije transplantirani organ ima najveću moguću šansu da preživi“, navela je bolnica u saopštenju prosleđenom BBC.

Portparol bolnice rekao je da ta zdravstvena institucija zahteva da kandidati za transplantaciju budu vakcinisani protiv kovida i da žive tako da bi imali najbolju šansu za uspešnu operaciju i da bi bile optimizovane njihove šanse za preživljavanje posle transplantacije, s obzirom da je njihov imuni sistem drastično suzbijen.

- Advertisement -

Pažljivo sročeno saopštenje bolnice možda suigeriše da i drugi faktori, osim nevakcinisanosti, leže iza odluke da pacijent bude proglašen nepodobnim za transplantaciju, ocenjuje BBC i dodaje da je bolnica, međutim, odbila da raspravlja o pojedinostima, navevši kao razlog privatnost pacijenta.

Bolnica je dodala da većina od 100.000 ljudi na spiskovima za transplantacije neće dobiti organ u narednih pet godina zbog velike nestašice raspoloživih organa.

Vakcinisani imaju bolju šansu za postoperativno preživljavanje

Ferguson je u bolnici od 26. novembra 2021. i pati od naslednog problema sa srcem koji uzrokuje da se njegova pluća pune krvlju i tečnošću.

Organizator iz fondacije GoFundMe kazao je da je Ferguson bio zabrinut da bi mogao da dobije upalu srca, kao mogući sporedni efekat od kovid vakcine, za koji je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao da je redak i privremen – i da bi se to moglo pokazati opasnim, s obzirom na slabost njegovog srca.

CDC ohrabruje one sa transplantovanim organima i one u njihovom najbližem krugu da se potpuno vakcinišu i bustuju.

Šef katedre za medicinsku etiku u njujorškoj Grosman školi medicine Artur Kaplan upozorava da posle transplantacije bilo kojeg organa imuni sistem pacijenta gotovo ni ne postoji, pa i obična prehlada za njega može biti fatalna.

„Organi su deficitarni i nećemo ih dati nekome ko ima slabe šanse da preživi, kad oni vakcinisani imaju bolju šansu za postoperativno preživljavanje“, kazao je Kaplan.

Otac dvoje dece i sa trećim na putu, Ferguson do daljeg ostaje u bolnici, kazali su njegovi najbliži.

Njegova porodica je rekla da je on preslab da bi bio prebačen u drugu bolnicu, a „vreme mu ističe“.

„Moj dečko se prilično hrabro bori i ima integritet i principe u koje stvarno veruje, što čini da ga još više poštujem. To je njegovo telo. To je njegov izbor“, kazao je Fergusonov otac.

Ovo nije prvi put da se nevakcinisani pacijent u Americi suočava sa problemima u lečenju u poslednjih nekoliko nedelja.

Ranije ovog meseca, žena iz Minesote je tužila lokalnu bolnicu nakon što su lekari pokušali da njenog nevakcinisanog muža skinu sa respiratora na kojem je bio dva meseca.

Nešto više od 63 odsto odrasle populacije u SAD je vakcinisano sa dve doze, a oko 40 odsto njih je primilo i treću.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti