HRIŠĆANSTVO JE POBEDILO: Vrhovni sud SAD odbio zahtev liberala o zabrani bogosluženja!

Obavezno pročitajte

SAD i politička previranja

Američki Vrhovni sud zabranio je Njujorku da sprovodi određena ograničenja na broj vernika u crkvama i sinagogama u područjima snažno pogođenim pandemijom.
Desilo nakon tužbe koje su uložile pojedine religijske grupe, dok broj novih slučajeva kovid-19 ponovo raste širom SAD. Sudije su po hitnom postupku i Njujorku juče privremeno zabranile da sprovodi restrikcije na religijska okupljanja za grupe koje su podnele tužbu protiv ovih mera dok se suđenje ne završi, prenosi AP.

Pet sudija glasalo je za, dok je četvoro bilo protiv, a u većini je bila i Trampova kandidatkinja Ejmi Koni Beret.

Tri liberalne sudije glasale su protiv, kao i predsednik suda Džon Robert.

Odlukom suda Njujork bi mogao da preispita restrikcije na okupljanja u verskim objektima u područjima snažno pogođenim pandemijom. Međutim, uticaj suda mogao bi da bude umanjen zato što katoličke i jevrejske grupe koje su podnele tužbu radi izmene restrikcija više njima ne podležu.

Te grupe imaju crkve i sinagoge u delovima Bruklina i Kvinsa koji su se ranije nalazili u crvenoj i narandžastoj zoni.

U tim zonama država je ograničila broj vernika u religijskim objektima – za crvenu zonu na 10, a za narandžastu na 25.

Međutim, ti delovi grada sada se nalaze u žutoj zoni sa manje restriktivnim merama koje nijedna od ovih grupa nije pokušala da dovede u pitanje pravnim putem.

U nepotpisanom dokumentu u kojem je izneto mišljenje suda navodi se da su restrikcijama posebno pogođeni verski objekti.

Sudije su ukazale da se ovim merama sprečava prisustvovanje religijskim službama i da su religijske slobode garantovane ustavom SAD.

U dokumentu se navodi da, za razliku od crvkvi i sinagoga, u narandžastoj i crvenoj zoni mnogi objekti, od prehrambenih prodavnica do prodavnica za kućne ljubimce, nemaju organičenja na broj mušterija u objektu, dok u narandžastoj zoni čak i oni objekti za koje nije neophodno da budu otvoreni, mogu samostalno da odluče koliki će broj osoba moći da bude u njima.

Grupe koje su podnele tužbu tvrde da je merama koje je uveo 6. oktobra, guverner Endrju Kuomo neopravdano izdvojio religijske objekte.

U Njujorku trenutno ima nekoliko područja koja se nalaze u narandžastoj zoni, ali u crvenoj nema nijednog.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu