Vrhovni sud Hrvatske: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru

0
8887
epa06228061 Dragon Vasiljkovic (C), also known as Captain Dragan, listen to his judgement during his trial at a court in Split, Croatia, 26 September 2017. Serbian-Australian alleged war criminal Dragan Vasiljkovicm, also known as Captain Dragan, was on 26 September 2017 found guilty by a Croatian court of warcrimes and sentenced to 15 years in prison. The former Serb paramilitary commander was accused of having masterminded an attack on Glina. EPA-EFE/STRINGER

Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, na rešenje Županijskog suda u Varaždinu o odbijanju njegovog predloga za uslovni otpust sa izdržavanja kazne.
U obrazloženju Vrhovni sud je naveo da žalba nije osnovana, zbog čega će Vasiljković nastaviti da izdržava zatvorsku kaznu, prenosi HRT.

Kako se navodi, bitne odredbe krivičnog postupka na koje je ukazao podnosilac žalbe nisu ostvarene, zbog čega je njegova žalba neosnovana.

Dragan Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom ratova devedesetih godina prošlog veka, a budući da mu je u izdržavanje kazne uračunato vreme provedeno u ekstradicionom zatvoru u Australiji, od osam godina i devet meseci, i vreme provedeno u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, do sada je u zatvoru proveo 13 godina, preneo je Tanjug.

Kazna bi trebalo da mu istekne u martu 2020. godine.

Ovo je bio drugi zahtev za uslovno puštanje Dragana Vasiljkovića, a prvi je odbijen u novembru prošle godine.

Leave a Reply