27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

VOLODIMIR ZELENSKI: Ukrajinci se dobro drže, ali su Rusi brojniji i moćniji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

KIJEV – Ukrajinske snage koje brane Severodonjeck na istoku „dobro se drže” uprkos napadima ruskih snaga, ali su Rusi „brojniji i moćniji”, izjavio je danas u Kijevu predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je novinarima rekao da je „teška” situacija na istočnom frontu i dodao da su Severodonjeck i Lisičansk „sada mrtvi gradovi”.„Držimo se, ali su oni (Rusi) brojniji i moćniji”, rekao je Zelenski i dodao da će ukrajinska vojna komanda „donositi odluke u skladu sa situacijom”.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, od 10.000 i 15.000 civila se i dalje nalazi u Severodonjecku, koji je nedeljama bombardovala ruska artiljerija.

Regionalni guverner Sergej Gajdaj izjavio je ranije danas da je situacija u Severodonjecku „pogoršana” za ukrajinsku vojsku, uprkos kontranapadu kojim je vraćena kontrola nad polovinom grada.

Volodimir Zelenski izjavio je i da bi do jeseni u Ukrajini moglo biti „zarobljeno” čak 75 miliona tona žitarica i da Kijev želi protivbrodsko oružje koje bi moglo da obezbedi siguran prolaz za njegov izvoz.

- Advertisement -

Ukrajina je, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, razgovarala sa Britanijom i Turskom o ideji da mornarica treće zemlje garantuje prolaz ukrajinskih žitarica kroz Crno more, kojim dominira Rusija, preneo je Rojters.

Ipak, najjveća garancija njenog bezbednog prolaska bilo bi ukrajinsko oružje, kazao je on novinarima.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti