VOLODIMIR ZELENSKI: Suditi onima koji su naredili obaranje aviona

0
30

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas presudu holandskog suda, u kojoj se navodi da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 oboren raketom proizvedenom u Rusiji iznad istočne Ukrajine 2014. godine, i poručio da „oni koji su naredili” napad sada treba da odgovaraju pred sudom.

Zelenski je na Tviteru ocenio da je neizbežna „kazna za sve ruske zločine, i sadašnje i prošle”, prenosi Rojters.

Okružni sud u Hagu presudio je ranije danas da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema „Buk”, iz polja kod Pervomajska u Donjeckoj oblasti, saopštio je sudija Hendrik Stenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vreme kada je avion oboren, javlja Tanjug.

Sud je izrekao doživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju aviona.

Dvojici bivših ruskih obaveštajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom, kao i lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku, naloženo je i da plate najmanje 16 miliona evra odštete rođacima žrtava.

Presuda je doneta posle više od osam godina nakon što je pogođen Boing 777 koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Ostavite komentar