VOLODIMIR ZELENSKI: Oslobađanje Hersona je početak kraja rata u Ukrajini

0
23

HERSON – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski trijumfalno je danas prošetao ulicama grada Hersona i ocenio da rusko povlačenje odatle predstavlja „početak kraja rata”, ali je isto tako priznao da ukrajinska vojska plaća krupnu cenu za svoje odlučne napore da potisne okupatora.

Ponovno zauzimanje Hersona jedan je od najvećih uspeha Ukrajine i još jedan je bolni udarac Kremlju, a moglo bi da posluži kao odskočna daska za dalje napredovanje unutar okupiranih teritorija, ocenjuje Asošiejted pres.

Veliki delovi istočne i južne Ukrajine još su pod ruskom kontrolom, uključujući dve trećine Hersonske oblasti, a oslobođeni glavni grad oblasti i dalje je u dometu ruske artiljerije i projektila.

Teške borbe nastavljene su u drugim krajevima Ukrajine, a ruska državna agencija RIA Novosti izvestila je da je grad Oleški na suprotnoj obali Dnjepra u odnosu na Herson, došao pod udar ukrajinske artiljertije.

U Hersonu, Zelenski je dodelio medalje vojnicima i pozirao sa njima za selfije, uz davanje izjava nepokornosti.

„Ovo je početak kraja rata. Korak po korak dolazimo do svih privremeno okupiranih teritorija”, rekao je, međutim, on se i sumorno osvrnuo na posledice borbi, u smislu da su one „odnele najbolje heroje” Ukrajine.

Zelenski je izjavio da je grad zasut poteznim i nagaznim minama, a ukrajinske vlasti kažu da postoje znaci ratnih zločina, kao i na drugim oslobođenim teritorijama.

Ruske snage su „uništavale sve na svom putu, rasturile su čitavu naponsku mrežu”, rekao je predsednik Ukrajine.

Ostavite komentar