20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

VOLODIMIR ZELENSKI: Odbijanje Nemačke da isporučuje tenkove povezano sa njenom nacističkom prošlošću

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Odbijanje Berlina da Kijevu isporučuje oružje moglo bi biti povezano sa unutrašnjim barijerama zbog prošlosti Nemačke, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za Rojters.

„Nemačka ima određene psihološke barijere za isporuku oružja Ukrajini, povezane sa njenom nacističkom prošlošću“, rekao je Zelenski.

- Advertisement -

On je dodao da su takve isporuke od vitalnog značaja za Ukrajinu.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht saopštila je u četvrtak da je Nemačka isporučila novu vojnu pomoć Ukrajini. Nemačke vlasti odlučile su da se ograniče na dva višecevna raketna sistema „MARS II“ i 50 oklopnih vozila „Dingo“.

- Advertisement -

Agencija Blumberg ranije je pisala da postoji prećutni dogovor zapadnih zemalja da Kijevu ne isporučuju tenkove. Agencija je ukazala i na ograničeni vozni park glavnih borbenih vozila nemačke vojske, zbog čega Berlin ne može da priušti da deo tenkova isporuči Oružanim snagama Ukrajine.

Zbog specijalne vojne operacije SAD i njeni saveznici iz NATO-a nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini. Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o lend-lizu, za isporuke Kijevu se izdvajaju desetine milijardi dolara. Moskva je, sa svoje strane, više puta izjavljivala da sve ovo samo produžava sukob, a transport sa naoružanjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti