17.6 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

VOLODIMIR ZELENSKI: Od početka septembra oslobođeno više od hiljadu kvadratnih kilometara

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ukrajinska vojska vratila je od početka septembra pod svoj nadzor više od 1.000 kvadratnih kilometara svoje teritorije koju je Rusija okupirala, objavio je predsednik Volodimir Zelenski.

„U odbrambenoj operaciji koja još traje, naši junaci već su oslobodili desetine naselja. Od 1. septembra je oslobođeno više od hiljadu kvadratnih kilometara“, rekao je Zelenski u obraćanju u četvrtak uveče.

- Advertisement -

Prethodno je Zelenski potvrdio da su ukrajinske snage uspele da pod svoj nadzor vrate mesto Balaklija u pokrajini Harkov.

Pokazatelji su to da kontraofanziva na istoku Ukrajine protiv ruskih snaga daje rezultate, piše agencija dpa.

U četvrtak su ukrajinske oružane snage objavile da su od početka nedelje oslobodile više od 20 mesta u područjima pod okupacijom ruskih snaga u regiji Harkov.

- Advertisement -

„Sada su naši vojnici prodrli 50 kilometara u neprijateljske odbrambene linije“, rekao je predstavnik glavnog štaba Oleksij Hromov za dpa u četvrtak.

Ukrajinske snage takođe su se probile do dva kilometra pored Kramatorska u istočnoj regiji Donjecku. Uspele su da potisnu ruske snage pored Slovjanska do tri kilometra i da oslobode selo Ozerne, rekao je.

U južnoj regiji Hersonu, potisnule su ruske snage do dva kilometra, a u nekim područjima i do nekoliko desetina kilometara, kazao je.

Ukrajina je u kontraofanzivi ukupno osvojila više od 700 kvadratnih kilometara teritorija, rekao je Hromov.

Situaciju na drugim delovima fronta opisao je kao „tešku, ali ne kritičnu“, dok ruske snage nastavljaju s napadima.

Međutim, uprkos izjavama ukrajinske vojske, uprava, koju su na istoku zemlje postavili Rusi u nekim okupiranim područjima oko Harkova, tvrdi da su Balaklija i selo Ševčenkov i dalje pod ruskim nadzorom.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti