VOLODIMIR ZELENSKI: Ako izgubimo Bahmut, nateraće me na kompromis s Rusijom

Obavezno pročitajte

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da bi Rusija, ukoliko Ukrajina ne pobedi u borbi za Bahmut, mogla da počne da traži međunarodnu podršku za sporazum koji od Ukrajine zahteva da napravi „neprihvatljive kompromise“.

„Ako bi Bahmut pao u ruke ruskih snaga, Vladimir Putin bi prodao tu pobedu Zapadu, svom narodu, Kini, Iranu“, rekao je Zelenski u intervjuu za Asošiejted pres.

- Advertisement -

On je sa novinarima AP razgovarao u vozu koji je išao kroz oblasti oslobođene od ruskih snaga. Ukrajina je uspela da zadrži glavni grad Kijev i potisne Rusiju iz drugih strateški važnih oblasti, prenosi Glas Amerike (VOA).

Zelenski je takođe svestan da je uspeh njegove zemlje u velikoj meri posledica međunarodne vojne podrške, posebno iz SAD i Zapadne Evrope.

„SAD zaista razumeju da, ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobediti“, rekao je on u intervjuu.

Zelenski je nedavno posetio Bahmut, grad na istoku zemlje oko kojeg se vode žestoke borbe i očekuju se ofanziva i kontraofanziva. On upozorava da bi poraz vojske na bilo kom delu fronta mogao da ugrozi celu borbu.

„Ne smemo da izgubimo ni u jednom koraku jer rat je skup malih pobeda, malih koraka“, rekao je predsednik Ukrajine.

Kako navodi VOA, komentari Zelenskog bili su priznanje da bi gubitak sedmomesečne bitke za Bahmut, najduže u ratu do sada, bio skuplji politički nego taktički poraz.

On je predvideo da će pritisak od poraza u Bahmutu doći brzo – kako od međunarodne zajednice, tako i unutar zemlje.

„Društvo će se osećati umorno, nateraće me da napravim kompromis sa njima“, kaže Zelenski i dodaje da za sada ne oseća taj pritisak i da dobija podršku međunarodne zajednice.

Zelenski nije predvideo kako će se rat završiti, ali kaže da je uveren da će Ukrajina uspeti nizom malih koraka da izdejstvuje pobedu. On takođe smatra da je rat ukrajisnko društvo učinio jačim.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Gašić doneo naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja. Kako je navedeno u „Službenom...

Još priča na sličnu temu