11.1 C
Belgrade
utorak, 19 oktobra, 2021

NARODNE STRAŽE POBEDILE : Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi da vojska izvede vojnu vježbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevini, te da će konačna odluka biti donijeta danas ili sjutra.

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da će Vojska Crne Gore tamo nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi.


Pantović je rekao da Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji, te da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

- Advertisement -

„Mi smo prekjuče izvršili izviđanje, konstatovano je da se nijesu steklil uslovi za gađanje i da to nije moguće. Izvještaj je dostavljen ministru odbrane i Savjetu za odbranu i bezbjednost. Pretpostavljam da će odluka biti donošena danas ili sjutra. VCG će tamo nastaviti aktivnosti kad se za to stenu uslovi. Kad svi uslovi budu zadovoljeni mi ćemo nastaviti s realizacijom vježbe“, rekao je Pantović, navodeći da oni imaju ustavnu i zakonsku obavezu da rade.
On je, govoreći o odluci da poligon bude na Sinjajevini, rekao da je procedura pokrenuta na inicijativu Generalštaba 2013. Zaključkom vlade formiran je tim koji je definisao kriterijume za lokaciju.

„Osnovni kriterijumi su da je lokacija u državnoj svojini, da se zadovolje bezbjednosni standardi, dakle da lokacija bude udaljena od naseljenih mjesta, i treća da zemljište bude manevarsko, da mogu vježbe da se izvode“, rekao je Pantović, napominjući da su isključili u startu zone nacionalnih parkova.

Podsjeća da je Ministarstvo odbrane 2018. godine organizovalo okrugli sto na ovu temu, te da su se tada pojavile samo dvije NVO koje se bave zaštitom prirode.

- Advertisement -

„Bilo je dosta građana zainteresovanih koji su gore ljeti sa stokom, u nekoliko navrata smo slali pozive za otovrene razgovore. Za ovu vježbu znamo više od godinu dana. Vrlo transparentno smo ušli u ovu priču. Mi smo ubijeđeni da neće biti bilo kakve štete“, tvrdi Pantović.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti