22.7 C
Belgrade
sreda, 28 jula, 2021

VOJNI SINDIKAT SE DIGAO PROTIV VULINA I STAO UZ NAROD: Dužan si objašnjenja!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Vojnom sindikatu Srbije tvrde da postoji još slučajeva za koje aktuelni članovi Vlade duguju objašnjenja. Oni optužuju nekadašnjeg ministra odbrane, a danas policije Aleksandra Vulina da je dodelio stan čoveku od poverenja, generalu Đuru Jovaniću, a bez znanja nadležne Stambene komisije. U sindikatu poručuju – dok vojna lica sa porodicom decenijama čekaju zbrinjavnje, Jovanić koji je samac i ne ispunjava ni druge kriterijume, sada je vlasnik trosobnog stana.Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić FOTO: Printscreen/YouTubePredsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić FOTO: Printscreen/YouTube

Ministri odbrane se menjaju, tradicija ne – onima koji služe svojoj zemlji ona se odužuje stanovima, koje mogu da otkupe po povoljnim uslovima.

Ključeve je uručivao i Aleksandar Vulin, ali u Vojnom sindikatu Srbije tvrde – neposredno pre prelaska na čelo MUP-a, bliskog saradnika, direktora Vojnobezbednosne agencije Đura Jovanića nagradio je za vernost i dodelio mu stan, mimo propisa.

- Advertisement -

– Nemoguće da neko ko je skoro unapređen u čin generala, ko je samac, dobije stan strukture troiposoban ili četvorosoban – rekao je Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Vojska ima jasne propise i rang liste, ali samo jako navini misle da je to uvek stvarno tako, poručuje vojni analitičar Aleksandar Radić.

– Jedan od tih jako naivnih je mor rođeni otac koji je od 1964. bio u sistemu i dan danas još uvek prima honorare od Ministarstva odbrane i nikad nije dobio stan – i neće dobiti stan. I svaki put se naivno čudi kako to pada na listi. Zato što uvek postoje mehanizmi kako izdvojite neke ljude i kako nešto uradite i tvrdite da je to u okviru propisa – kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

- Advertisement -

Predsednik Vojnog sindikata skreće pažnju – zvanični podaci Uprave za tradiciju, standard i veterane pokazuju da je poslednji troiposoban stan jednom generalu dodeljen 2018.

– Nakon toga još uvek na dodelu stana čeka više od pet generala. Mi danas imamo generale koji žive u nužnom smeštaju, recimo u okviru Vojno akademije sa svojim porodicama, koji su pred penzijom, i otići će u penziju pre rešenog stambenog pitanja – upozorava Antić.Aleksandar Vulin FOTO: ATA ImagesAleksandar Vulin FOTO: ATA Images

Kako je Jovanić rešio svoje stambeno pitanje, vojni analitičar Radić ne zna, ali zna njegovu biografiju.

Sa pozicije intendantskog oficira, prešao je u vojnu policiju, nakon toga je postao ađutant Aleksandra Vučića dok je bio na čelu odbrane, pa je nastavio da vodi poslove obezbeđenja u kabinetu narednih ministara. Odatle odlazi u VBA.

– I prva dužnost u Vojnobezbednosnoj agenciji za njega je bila mesto, ni manje, ni više – direktora i napredovao je drastičnom brzinom kroz činove i u ovom trenutku je najmlađi general Vojske Srbije – otkriva Radić.

Inače, stanovi iz fonda Vojske kreditiraju se preko „Srpske banke“ objašnjavaju u Vojnom sindikatu Srbije.Šta povezuje Kokezu, Vulina i JKP Parking servis? (FOTO)NIJE SKRIVENA KAMERA: Dačić i Vulin čestitali jedan drugom borbu protiv mafije

Kako je NIN ranije pisao, upravo je general Jovanić bio predsednik upravnog odbora te institucije, koja je „Krušiku“ odobravala kredite dok su mu privatni trgovci oružjem dugovali novac.

Sindikat je apelovao da je u sukobu interesa, nedugo potom se povukao.

– Sada se na toj funkciji nalazi jedan njegov bliski prijatelj. Takođe, jedan od članova Upravnog odbora „Srpske banke“ je i jedan od rukovodilaca jednog od glavnih odeljenja u Vojnobezbednosnoj agenciji – tvrdi Antić.

Antić kaže da je sindikat o svemu upoznao generalnog inspektora Službe bezbednosti, od kog očekuje informaciju šta je preduzeo.

A informacije da li je i po kom osnovu Jovanić dobio stan, i da li je to bila odluka ministra Vulina lično, N1 je zatražio od Ministarstva odbrane. I još uvek na njih čeka.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti