16 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

VOJNI ANALITIČAR O RUSKOJ VOJSCI: Ma to je očajno, sve što imaju je zastarelo

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija se hvali modernom vojskom, no vojni analitičar Mario Galić ističe da to nije baš tako.

„Trenutna ruska strategija je očistiti Marijupolj od svih džepova odbrane. Ove koji su se sklonili u čeličanu, blokadom i nedozvoljavanjem da se civili evakuišu žele da ih nateraju da se predaju“, navodi Galić.

- Advertisement -

Vojni analitičar navodi da su Rusi dobili šta su hteli u tom slučaju – suzbili su civile i vojnike u Marijupolju na malom prostoru i čekaju da se predaju. Rusi su fokus prebacili u potpunosti na istok Ukrajine, a Galić je objasnio do kakvih je promena došlo u ruskoj strategiji.

„Više nema pokušaja prodora u dubinu koji bi doneo velike ruske gubitke, nego se ide u osvajanje selo po selo, mesta po mesto, štite se bokovi, čisti se teren, masovno se koristi artiljerija, minobacači…“, naveo je.

Koliko će trajati rat?

- Advertisement -

Ističe da ruski generali tako žele da smanje gubitke. „Međutim, Rusi tako troše resurs koji nemaju, a to je vreme. Ovo je sve jako usporeno, a Zapad ipak uspeva da nametne sve oštrije i oštrije sankcije“, rekao je.

Galić je komentarisao i koliko bi rat u Ukrajini mogao da traje.

„Ako politički vrh u Kremlju ostane pri odluci da će osloboditi Donbas, onda će ovo trajati mesecima. Rusko napredovanje ide vrlo, vrlo polako. Ako Putin zaključi, na nagovor generala da su gubici preveliki, onda bi zaista mogao 9. maja da kaže da su osvojili što su nameravali pa da krenu s pregovorima“, smatra.

No, ističe da ne zavisi sve od Rusije.

„Ko kaže da će Ukrajina prihvatiti bilo kakav ruski predlog na primirje? Veliki je pritisak iz Vašingtona na Kijev da ne potpiše nikakav mirovni sporazum nego da se nastavi“.

Zastareli ruski tenkovi

Dodaje da bi u tom slučuaju rat mogao trajati godinama, naročito jer je Zapad spreman ozbiljno da naoruža Ukrajinu. Rusija se hvali modernom vojskom, no vojni analitičar ističe da to nije baš tako.

„Rusi? Ma to je očajno. Oni imaju novi tenk T-14 Armata, a on nije spreman za borbu. On je tek u razvoju. Ovo ostalo što imaju je jako zastarelo i to zapadni protivoklopni sistemi bez problema uništavaju. Ono što je jako iznenađujuće, a što je jako opasno za rusku vojsku, je da im komandni sistem ne funkcioniše. To niko nije očekivao“, poručio je Galić.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti