VOJNE TAJNE I KOVID MULJAŽE: Zašto vojska gradi fabriku sinofarm vakcina?

Obavezno pročitajte

Investicija „ključ u ruke“ koju je Aleksandar Vučić ugovorio sa svojim velikim prijateljima iz Kine i Emirata i koja je za male pare trebalo da nas proizvede u svetsku silu u proizvodnji sinofarm vakcina, dobila je neočekivani obrt – podiže se vojni objekat koji finansira Ministarstvo odbrane, a dve strane sile će dobiti „ključ“ za ulazak u njega ne plativši ni bravu.


Sećate li se martovskog uzbuđenja, kada nam je predsednik saopštio da će izlečiti ne samo Srbiju, već i ceo region od korone zahvaljujući svojim neverovatnim poslovnim poduhvatima i još neverovatnijim vezama? Na samo njemu znan način je u Emiratima saznao da će Srbija podići fabriku Sinofarmovih vakcina uz pomoć UAE i Kine i već 15. oktobra izbaciti na tržište prve vakcine, a građanima je uzbuđeno saopštio:

– Donosim jednu vest koja je gotovo neverovatna. Napravili smo veliki dogovor večeras. Narednih dana, u roku od dve nedelje, napravićemo to i javno i za potpisivanje.

- Advertisement -

E, pa nisu. Ugovor do današnjeg dana nije „javno potpisan“ (Vučić je tvrdio da u njemu piše da su sva tri aktera vlasnici po 33,3 odsto), a Vlada je odbila da NIN-u odgovori i na najosnovnija pitanja: kakva je planirana vlasnička struktura buduće fabrike vakcina i da li će većinski biti u javnom vlasništvu ili u vlasništvu kineskih i emiratskih partnera, kao i da li je svemu prethodila izrada studije opravdanosti?

Verovatno su smatrali da novinari ovog nedeljnika već znaju više nego što im je potrebno na osnovu zagonetki koje su funkcioneri povremeno dobacivali. Recimo, na pitanje o ceni projekta Vučić je ponudio jednu dostojnu Sfinge: „Fabrika neće mnogo da košta, a vredeće više nego deset aviona lovaca, koji su 12 puta skuplji“, dok je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović bio za nijansu konkretniji – fabrika će biti izgrađena po principu „ključ u ruke“, a Srbija će obezbediti samo zemljište i infrastrukturu. Uostalom, upriličili su nam i svečani čin postavljanja kamena temeljca (9. septembar) i fotografiju iz koje se vidi sve – predsednik lopata u društvu kineske ambasadorke Čen Bo i čelnih ljudi iz kompanije Grupa 42 (UAE) sa kojima će se navodno taj posao raditi.

U međuvremenu je Grad odvojio 2,7 milijardi dinara na pribavljanje zemljišta, izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji saobraćajnica i komunalne infrastrukture, tako da se očekivalo da UAE i Kina preuzmu svoj deo. Nisu, već je u pozadini otpočeo neočekivani scenario.

Vest koju nijedan medij nije objavio, a koja se od 3. septembra može naći na sajtu Ministarstva odbrane glasi: „Radnik Vojnograđevinske ustanove Beograd, Z. D. izgubio je život danas oko 18.30 na gradilištu za izgradnju nove fabrike vakcina u Zemunu. Nadležni istražni organi izašli su na mesto nesreće. Uviđaj je u toku“.

Dakle, nedelju dana pre postavljanja kamena temeljca poginuo je vojni radnik, 28. septembra sklopljen je ugovor između naručioca Ministarstva odbrane sa PEM d. o. o. u vrednosti od 2.088.000 dinara radi izrade „Plana preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu i obavljanje poslova koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu u fazi izrade projekta i koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu u fazi izvođenja radova na izgradnji objekta posebne namene (vojni objekat) – ‘Fabrika vakcina’ u Beogradu“.

Iz dokumentacije možemo da vidimo da je Ministarstvo sprovelo još jednu javnu nabavku – Stručni nadzor na izgradnji objekta posebne namene za koju je potpisan ugovor sa PEM d. o. o. u vrednosti od 1.980.000 dinara, a da je Vojnograđevinska ustanova Beograd sklopila ugovor za „Izgradnju objekta posebne namene“ (vojni objekat)‚ „Fabrika vakcina“ sa grupom firmi (Termomont iz Beograda, Teming Electrotechnology iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca) u vrednosti od 2.897.616.930 dinara. U sva tri slučaja razlog nepostojanja tendera je bila „hitnost“.

SourceNIN

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu