28.4 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

VLAST UNIŠTAVA NAROD, OSVETA ĆE BITI BOLNA: Cena ogreva SKOČILA preko 50 odsto

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pelet je u odnosu na prošlo proleće sezonu poskupeo za šezdesetak odsto, drva preko 50 odsto, slično kao i ugalj. Do pre koji dan delovalo je da ni to nije kraj rasta cena i već se govorilo o toni peleta za 40.000 dinara, nekih 340 evra, piše Danas.

U strahu da će do leta cene otići u nebo ili čak da uopšte neće biti ogreva, ljudi su masovno počeli da kupuju ogrev već u maju i tako dodatno povećali tražnju na ponudu već ograničenu ratom u Ukrajini odakle su stizale značajne količine peleta, nedostatkom uglja u EPS-ovim kopovima i visokim troškovima seče šuma.

- Advertisement -


Na sve to peletari su poslednjih nedelja žale da Srbijašume prodaju drvo posrednicima, firmama koje nisu registrovane za preradu drveta koji ga onda duplo skuplje preprodaju.

Mladen Stojadinović, predsednik Grupacije za obnovljive izvore u Privrednoj komori Srbije kaže za Danas da su prošle nedelje pokrenuli to pitanje i da još nemaju nikakve informacije.

Da bi poskupljenje ogreva moglo da izazove ozbiljno nezadovoljstvo građana, izgleda da je primetila i vlada pa je prošle nedelje donela uredbu o zabrani izvoza nekih proizvoda od drveta na 60 dana. Stojadinović kaže da je ova mera pozitivna stvar, ali da je još rano govoriti o njenim efektima.

- Advertisement -

– Ako budemo imali više sirovine i ako budemo mogli da zaposlimo kapacitete, i cena peleta će biti manja – kaže on dodajući da će dosta zavisiti i od cene struje pošto većina peletara radi na ovaj energent.

Uredba o zamrzavanju cene struje za privredu na 75 evra za megavatsat koja je isticala krajem ovog meseca, u petak je produžena do kraja avgusta, što je dobra vest i za peletare, ali i za krajnje kupce.

Ekonomista Mihailo Gajić ističe da će zabrana izvoza, ako dovede do većih količina sirovina za domaće proizvođače, zaista uticati na pad cene.

– U inostranstvu, posebno u Zapadnoj Evropi zabeležen je veliki rast potrošnje peleta. Ove godine su zbog neizvesnosti u vezi sa gasom mnogi prešli na pelet kao ekološko gorivo. Mi smo malo tržište i svaki rast tražnje spolja dovodi do rasta cena – kaže Gajić dodajući da su se pojavili i posrednici u prodaji drveta kao što to godinama postoji sa ugljem.

Ovo nije samo pitanje budžeta individualnih domaćinstava koji se greju na drvo, pelet ili ugalj, već na zimu lako može da preraste u problem stabilnosti energetskog sistema.

Mnoga domaćinstva prosto ne mogu da priušte za 50 odsto skuplji ogrev nego prošle godine i mogu lako da se prebace na grejanje ili bar dogrevanje strujom.

Agencija za energetiku svake jeseni objavljuje uporedni trošak grejanja stambene jedinice od 60 kvadrata.


Cene ogreva već su počele da „luduju“ prošle jeseni pa je pelet u oktobru koštao 240 evra, ali od tada je poskupeo za još trećinu. Na stovarištima, tamo gde ga ima cena tone peleta je 320 do 330 evra. Kubik drveta ide i do 9.000 dinara, a tona kvalitetnog mrkog uglja Banovići do 16.500 ili 16.800 dinara.

Na jugu do 9.000 dinara za kubik drva

Cena ogrevnog drveta na jugu za metar kubni kreće se od 6.000 u Vranju i Pirotu pa i do 9.000 dinara u Nišu, pišu Južne vesti.

Nišlije su tokom prethodnih godina drva za ogrev kupovale u u Šumskom gazdinstvu, ali su ove godine uspeli da kupe samo po nekoliko metara zbog velike potražnje.

Milena Bulatović iz Niša se greje loženjem kamina, a za sada je kupila šest kubika, što je, kako kaže, dovoljno samo za polovinu grejne sezone, dok će za ostatak ogreva morati da se snalazi.

Cene kubika ogrevnog drveta u Nišu variraju, građani se žale da je trenutno minimalna cena 7.000 dinara, dok pojednici drva za ogrev plaćaju i po ceni od 9.000 dinara.


– Raste cena, jednostavno sve je poskupelo, pa ni građane ne sme da čudi što cena ogreva skače. Mislim da će trend poskupljenja cena drveta, ali i ostalih ogrevih materijala biti nastavljen. Vidite da cene energenta u celom svetu rastu, a i nas koštaju mašine, seča, prevoz, da ne pričam koliko nam je gorivo poskupelo. Mnogi građani nailaze i na preprodavce, krive nas za trenutno stanje, ali i mi pokušavamo, kao što je normalano, da imamo zaradu od svog posla – kaže prodavac.

U Prokuplju i Leskovcu prosečna cena za metar kubni kreće se između 6.500 i 7.000 dinara, a građani se žale da su morali da iz svog budžeta izdvoje dve prosečne plate kako bi prebrinuli muku oko grejanja.

U Vranju i Pirotu drva se mogu naći po nešto nižim cenama, od 5.500 do 6.000 dinara, ali smatraju i da je to previše, s obzirom da su prošle godine kubik mogli da kupe i za oko 4.000 dinara.

Vranjanci kažu da su pronašli model da u strugarama kupuju drvni otpad spakovane u palete, dok ostatak potrebnog ogreva kupuju regularno od prodavaca.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti