VLADIMIR PUTIN: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Nemačke i Japana

Obavezno pročitajte

Zapad počinje da gradi novu osovinu poput one koju su izgradili fašistička Nemačka i militaristički Japan, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

„Šta rade Sjedinjene Američke Države? Stvaraju sve više novih saveza. I to zapadnim političkim analitičarima daje razlog da govore da Zapad gradi nove ‘osovine’… Ne mi, već zapadni analitičari sami govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi u Nemačkoj i Italiji i militarističkom Japanu“, naglasio je ruski predsednik.

- Advertisement -

Putin je podsetio da je NATO 2022. godine dogovorio novi strateški koncept razvoja bloka.

U strateškom konceptu Severnoatlantske alijanse eksplicitno se govori o planovima za razvoj odnosa sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona i o planovima za stvaranje „globalnog NATO-a“. On je dodao da su u konceptu navedene Novi Zeland, Australija i Južna Koreja.

Zapadne zemlje – pokretači i raspirivači sukoba u Ukrajini

Putin je ocenio da je sukob u Ukrajini počeo ustavnim prevratom 2014. godine, koji su podržale zapadne zemlje.

„Oni tako rade. Radili su to od samog početka 2014. godine kada su pomogli da se izvrši državni udar. Govorio sam o tome mnogo puta: bivše rukovodstvo može se okriviti za neke greške, ali to je njihovo unutrašnje pitanje – same Ukrajine“, odgovorio je Putin na pitanje da li isporuke zapadnog oružja Ukrajini prelaze ne samo crvene, već i „bordo“ linije.

„Ali izvršiti državni prevrat, i to krvav, to je sasvim druga priča. Zapad ih je podržao – to je očigledno, očigledna stvar. Sve je počelo oružanim ustavnim prevratom. Bili smo prinuđeni da štitimo stanovništvo Krima, a na ovaj ili onaj način smo na kraju podržali Donbas. Oni se prave kao da nemaju ništa sa tim. Oni su pokretači ovog sukoba i podstrekači. A danas isporučuju milione jedinica municije, tehniku i tako dalje“, dodao je Putin.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu