VLADIMIR PUTIN: Terorističke akcije imaju za cilj da oduzmu milionima ljudi gas, gorivo i struju

0
169

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da svetska ekonomija i energetski sistem preživljavaju duboku krizu, koja je povezana sa nestabilnošću cena i neravnotežom tržišta.

„Direktna, otvorena komunikacija posebno je neophodna sada kada cela svetska ekonomija i gorivno-energetski kompleks preživljavaju, iskreno, duboku krizu, povezanu sa nestabilnom cenovnom dinamikom energetskih resursa, disbalansom ponude i potražnje, kao i sa otvoreno subverzivnim akcijama pojedinih učesnika na tržištu koji se rukovode isključivo sopstvenim geopolitičkim ambicijama“, istakao je Putin na otvaranju „Ruske energetske nedelje“.

O eksplozijama na gasovodima „Severni tok“

„Nema sumnje da se po pitanju gasovoda ‘Severni tok’ i ‘Severni tok 2’ radi o aktu međunarodnog terorizma. To je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama“, istakao je ruski predsednik.

Iza terorističkih napada na te gasovode stoje oni koji su već pribegavali takvim diverzijama, dodao je on.

Cilj terorističkog napada na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ bio je podrivanje energetske bezbednosti na celom kontinentu. Nema sumnje da je to čin međunarodnog terorizma, čiji je cilj da se ugrozi energetska bezbednost celog kontinenta, a logika je cinična – da se unište, blokiraju izvori jeftine energije, da se milionima ljudi, industrijskim potrošačima oduzmu gas, gorivo, električna energija i drugi resursi i da se primoraju da kupuju sve to po mnogo višim cenama“, rekao je ruski predsednik.

Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu

Ruski predsednik je rekao da je Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu, uključujući ovu jesen i zimu, a da je lopta sada na strani Evrope.

Prema njegovim rečima, zbog cena energenata koji su tri puta uvećane, lančano dolazi do inflacije.

„Ako se nastavi rast cena energenata Zapad će štampati novac kao što je bilo i ranijih godina“, rekao je Putin.

Francuska će dati Ukrajini sisteme za protivvazdušnu odbranu

On je naglasio da EU samo produbljava krizu uvodeći ograničenje cena nafte.

Ostavite komentar