Vladimir Putin potpisao izmene zakona – doživotni zatvor za veleizdaju

Obavezno pročitajte

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je novi paket izmena i dopuna krivičnog zakonika u kojem su povećane kazne za izdaju, veleizdaju, terorizam i pomaganje međunarodnih organizacija u kojima ova zemlja nije član.

Veleizdaja se sada kažnjava doživotnim zatvorom, javlja danas nezavisni ruski portal za vesti Meduza sa sedištem u Rigi.

- Advertisement -

U slučaju terorizma, tužilaštvo će moći da traži kaznu do 20 godina zatvora, a minimalna kazna za regrutovanje saučesnika u aktima terorizma biće sedam godina zatvora.

Krivičnom zakoniku pridodato je novo krivično delo pomaganja rada međunarodnih organizacija, u kojima Rusija nije članica. Meduza kao primer navodi Međunarodni krivični sud, koji Rusija ne priznaje.

Pomaganje u ispunjavanju odluka ovih organizacija kažnjavaće se sa do pet godina zatvora.

Podsetimo, Putin je danas potpisao i ukaz koji će ruskim vlastima omogućiti da sa pripojenih ukrajinskih teritorija deportuju osobe koje odbijaju rusko državljanstvo.

Ruske vlasti su u međuvremenu nastavile i obračun sa grupama za zaštitu ljudskih prava, naredivši zatvaranje jedne i pretres domova advokata druge, što su najnoviji koraci u suzbijanju civilnog društva, intenziviranog od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu