23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

VLADIMIR PUTIN: Optužuju Rusiju, a šta je bilo s međunarodnim pravom u Iraku i Jugoslaviji?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Međunarodno pravo se uvek krši, rat u Iraku, bombardovanje Jugoslavije i Beograda nije pratilo odobrenje UN, a danas optužuju Moskvu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Svet mora da bude pravedniji, dodao je on.

„Međunarodno pravo se uvek krši. Sada mnogi govore o tome da Rusija krši međunarodno pravo. Smatram da to apsolutno ne odgovara stvarnosti. Ko je započeo rat u Iraku bez odobrenja UN? Ko je uništavao Jugoslaviju pod zgodnim izgovorima, ko je to radio? Ko je pokrenuo rat u srcu Evrope, bombardujući Beograd? Niko se tada nije sećao principa međunarodnog prava“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

- Advertisement -

Svet mora da bude daleko pravedniji, rekao je Putin dodao da ne sme biti zasnovan na diktatu jedne države.

„Predstava o multipolarnosti i svetu je takva da on mora biti daleko pravedniji i ne sme biti zasnovan na diktatu jedne države koja je uobrazila da je izaslanik boga na Zemlji, možda čak i nešto više, i svoju politiku bazira na svojoj navodnoj izuzetnosti“, rekao je ruski predsednik.

- Advertisement -

O Donbasu i međunarodnom pravu

Rusija je dužna da pruži pomoć kako bi zaštitila DNR i LNR i to čini u skladu sa tačkom 51. Povelje UN, rekao je ruski predsednik.

„Povelja UN govori o pravu naroda na samoopredeljenje. Tokom ‘kosovske krize’ Međunarodni sud pravde je doneo odluku prema kojoj, ako neki deo teritorije, deo zemlje želi da proglasi nezavisnost onda on nije obavezan da traži dozvolu od centralnih vlasti države. To je primenjivo u slučaju Kosova. A zašto nije ista stvar u slučaju DNR i LNR? Sve je isto“, rekao je on.

Istočni ekonomski forum se održava od 5. do 8. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta na ostrvu Ruski u Vladivostoku. Novinska agencija RIA Novosti je generalni medijski partner foruma.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti