VLADIMIR PUTIN: Obojene revolucije i podrška državnog udara u Kijevu degradirale odnose Amerike i Rusije

Obavezno pročitajte

Rusija će aktivno voditi uravnoteženu multivektorsku spoljnu politiku, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji uručenja akreditiva ambasadora 17 zemalja. Ruski predsednik je istakao da Moskva očekuje od partnera da se u odnosima pridržavaju principa ravnopravnosti. Rusija je otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim državama i ne namerava da se izoluje.

„Naglašavam da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim zemljama bez izuzetka. Ne nameravamo da se izolujemo od bilo koga, nemamo pristrasne, a pogotovo ne neprijateljske namere ni prema kome. Računamo na to da će se partneri u odnosima sa nama pridržavati principa ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja interesa“, rekao je Putin.
Putin je istakao poseban položaj Ruske Federacije kao izvorne države-civilizacije.
Govoreći o odnosima sa SAD, on je istakao da da se oni nalaze u dubokoj krizi.

- Advertisement -

„Odnosi Rusije i SAD, od kojih direktno zavisi globalna bezbednost i stabilnost, prolaze, nažalost, kroz duboku krizu“, rekao je Putin. Kako je istakao, u osnovi te krize su „principijelno različiti pristupi formiranju savremenog svetskog poretka“.

On je istakao da su Vašingtonova podrška obojenih revolucija i državnog udara u Kijevu doveli do današnjeg konflikta u Ukrajini, izjavio je Putin. Podrška Vašingtona ovog događaja 2014. godine dovela je do degradacije odnosa između Rusije i SAD.

Putin je napomenuo da se Rusija uvek zalagala za izgradnju rusko-američkih odnosa „isključivo na principima jednakosti, poštovanja suvereniteta i međusobnih interesa i nemešanja u unutrašnje stvari“ i istakao da će se Moskva time rukovoditi i ubuduće.
Komentarišući odnose Rusije i Evropske unije, Putin je naveo da su oni u poslednje vreme degradirali.

„Šef delegacije Evropske unije koji se ovde nalazi verovatno deli mišljenje da su odnosi ove unije i Rusije poslednjih godina u velikoj meri degradirali, na naše veliko žaljenje. Razlog za to vidimo u tome što, ostavljajući po strani osnovnu početnu misiju i funkciju razvoja ekonomske saradnje i integracije na evropskom kontinentu, EU je pokrenula geopolitičku konfrontaciju sa Rusijom“, ocenio je Putin ističući da je upravo EU „inicirala sukob“.
Odnosi sa Makedonijom

Rusija se zalaže za sveobuhvatan razvoj odnosa sa Severnom Makedonijom, rekao je Putin.

„Naš principijelni pravac u odnosima sa Severnom Makedonijom ostaje nepromenjen. Zalažemo se za sveobuhvatan razvoj naših odnosa za rešavanje svih pitanja sa bilateralnog dnevnog reda“, rekao je ruski lider.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu