18.2 C
Belgrade
nedelja, 25 septembra, 2022

VLADIMIR PUTIN: Neprihvatljivo uklanjanje spomenika sovjetskim vojnicima

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je za Rusiju neprihvatljivo to što se u nekim zemljama uklanjaju spomenici sovjetskim vojnicima.

„Sa bolom u srcu vidimo kako u nekim sovjetskim zemljama uklanjaju spomenike sovjetskim vojnicima, koji su dali svoje živote za slobodu njihovih naroda, izjavio je on, prenosi Sputnjik.

- Advertisement -

Putin se putem video poruke obratio učesnicima ceremonije otvaranja obnovljenog memorijalnog kompleksa „Saur-Mogila” u Donjecku.

„Za Rusiju je sve to nezamislivo. Mi smo telo tela naših predaka. I obnavljanje memorijala zaštitnicima Donbasa, herojstvo naših vojnika, oficira i ustanika je upozorenje svima onima koji su se odrekli svojih predaka i zaboravili lekcije iz istorije”, navodi se u saopštenju ruskog predsednika, prenosi Tanjug.

On je naglasio da Rusi pamte svoje rođake, one na frontu i njihove saborce, i u njihovu čast Rusija čuva i obnavlja memorijalne komplekse i nikada ne može da shvati ni prihvati da se uništi i poruši ono što predstavlja sećanje na junaštvo predaka, njihovu hrabrost, stradanja i žrtve.

- Advertisement -

„Ovde se porodično obeležavao Dan pobede, obavezno se dolazilo 8. septembra na godišnjicu oslobođenja Donbasa od nacista. Ali 2014. godine spokojan i miran život u toj oblasti je okončan. ‘Saur-Mogila’ postala je mesto borbi, a spomen-obeležje je praktično bilo uništeno”, navodi se u saopštenju.

Putin je zahvalio svima koji su učestvovali u restauraciji kompleksa, istakavši da se ta ideja rodila još pre nekoliko godina.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti