17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

VLADIMIR PUTIN: Najveći deo žita iz Ukrajine stigao u EU, do najsiromašnijih samo tri odsto

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je gotovo sve žito iz ukrajinskih luka isporučeno EU a ne zemljama kojima je bilo potrebno, odnosno da je do najsiromašnijih država stiglo svega tri odsto od ukupnih isporuka.

„Od 87 brodova, koji su izašli iz ukrajinskih luka sa žitom, 32 su ostala u Turskoj. I smatram da je to apsolutno normalno, jer Turska je organizator tog procesa i ima na to pravo. Tri broda upućena su u Južnoafričku Republiku, tri u Izrael, sedam u Egipat, 30 u EU, a samo dva u najsiromašnije zemlje prema UN, to su Jemen i Džibuti. To je 60 hiljada tona, odnosno svega tri odsto“, naveo je Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije.

- Advertisement -

On je podsetio da se izvoz žita odvija se uz posredovanje Turske i UN.

„Nama su evropski partneri sve vreme govorili da je neophodno uspostaviti te isporuke, uključujući i iz Ukrajine, i to pre svega u interesu najsiromašnijih država.Sada čujemo da neki naši partneri dovode u sumnju ono što je rečeno u vezi s tim isporukama iz Ukrajine. Ali, kod nas je sve snimljeno, nikakvih grešaka nema“, rekao je ruski predsednik.

Putin je istakao da Rusija namerava da do kraja godine isporuči 30 miliona tona žita zemljama kojima je to potrebno, a takođe namerava da poveća te isporuke do 50 miliona. Kako je naveo, ovogodišnji rod je u Rusiji bio dobar.

- Advertisement -

Kada je reč o đubrivu iz Rusije, ispostavilo se da njega mogu da kupuju samo zemlje EU i da je isporuka preko evropskih luka na azijsko i afričko tržište zabranjena.

„To je diskriminacija“, istakao je ruski predsednik i naložio Ministarstvu spoljnih poslova da razmotri sa UN pitanje isporuka đubriva iz Rusije u Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku.

Putin je rekao i da je Rusija spremna da isporuči đubrivo zemljama u razvoju besplatno.

Podsetimo, ruski predsednik je ranije, komentarišući na Istočnom ekonomskom forumu situaciju sa izvozom ruskog žita, rekao da evropske zemlje nastavljaju da deluju kao kolonijalisti i da su još jednom prevarile zemlje u razvoju.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja naglasio da deo prehrambenog sporazuma koji se odnosi na izvoz ruske hrane i đubriva ne funkcioniše. On je ocenio da zbog toga nije isključena obustava sporazuma.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih

koridora.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti