VLADIMIR PUTIN: Možete kupiti sve za „petrodolare”, ali onda se ništa vaše neće proizvoditi

Obavezno pročitajte

Aktuelna situacija gura domaću industriju da poveća sopstvene početnu baznu proizvodnju, jer „petrodolarima” može da se kupi sve, „od eksera do dijamanata”, ali se onda neće proizvoditi ništa svoje. Ovo je u četvrtak saopštio ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa učesnicima Drugog kongresa mladih naučnika, prenosi Tas.

„Nažalost, naša zavisnost od inostrane bazne proizvodnje je veoma visoka, prema nekim podacima – i do 90 odsto, a u današnjim uslovima to je posebno akutno” rekao je Putin dodajući da je zato bilo potrebno „da počnemo intenzivno da razvijamo našu instrumentalnu bazu”.

Koliko su objektivne procene Kijeva – poginulo 13.000 ukrajinskih i…

„Za naftu-gas-dolare možete kupiti bilo šta – od eksera za dijamante, ali u tom slučaju nećete proizvoditi svoje, tako da nas trenutna situacija gura da radimo samostalno u mnogim oblastima, uključujući proizvodnju sopstvene naučne i instrumentalne baze”, rekao je Putin i, kako navodi Tas, dodao da se grantovi daju institucijama koje nabavljaju domaće uređaje za istraživanja.

On je podsetio da su 2021. takvi grantovi bili izdati ako je institucija kupila naučne instrumente, u kojima je udeo komponenti ruske proizvodnje bio najmanje 10 odsto, a 2022. godine – 15 odsto. Prema njegovim rečima, u budućnosti je planirano povećanje ovog procenta kako bi se podstakao kupac da kupuje od domaćeg proizvođača.

Za razliku od Prvog kongresa mladih naučnika, na kome nije bilo učesnika iz inostranstva, ove godine u Soči su došli predstavnici iz 40 zemalja. Među njima su studenti i mladi naučnici iz Rusije, Republike Belorusije, Kazahstana, Kine, Indije, Egipta, Sirije, Mjanmara, Uzbekistana i drugih zemalja Razlog je po rečima Putina očekivan.

Zbog bojazni od Kine i Severne Koreje Japan povećava ulaganja u vojsku

„Ako radimo nešto zanimljivo, traženo i neophodno, uvek će biti tehnoloških partneri”, objasnio je ruski predsednik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

NASTAVAK OKRŠAJA IZMEĐU ČEDOMIRA STOJKOVIĆA I BOBANA BOGDANOVIĆA

Nakon javnih optužbi samozvanog političara Bobana Bogdanovića da je Čeda podmornica agent srpskih službi bezbednosti, usledila je žestoka reakcija...

Još priča na sličnu temu