20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

VLADIMIR PUTIN ISTUPIO: Zapad opljačkao ukrajinsko žito i prevario siromašne

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija nije započela sukob u Ukrajini, nego, prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pokušava da ga reši. Sukob traje od 2014. godine i sada će konačno biti okončan, a Rusija će ojačati svoj suverenitet.

Govoreći na Istočnom ekonomskom forumu, koji se održava u Vladivostoku, Putin je rekao da je nemoguće izolovati Rusiju.

- Advertisement -

„Pogledajte kartu sveta. Rusija je verovatno jedina zemlja na svetu koja može sve sama za sebe da obezbedi kada su u pitanju prirodni resursi”, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima zbog politike zapadnih zemalja prehrambena kriza se povećava, što vodi ka humanitarnoj katastrofi bez presedana. Ako cene nastave da rastu, to bi lako postalo tragedija za najsiromašnije zemlje. Takođe je, navodi ruski predsednik, gotovo celokupna količina žita koja je izvezena iz Ukrajine završila je u zemljama EU, a ne u zemljama u razvoju ili siromašnim državama.

On je napomenuo da je Rusija, zajedno sa Turskom, učinila sve da ukrajinsko žito bude izvezeno.

- Advertisement -

„Ako izuzmemo Tursku kao zemlju posrednika, onda se sve, skoro sve žito koje se izvozi iz Ukrajine, šalje ne u zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje, već u zemlje EU. U okviru Svetskog programa za hranu UN, koji i predviđa pružanje pomoći onima državama kojima je to najpotrebnije, bila su natovarena samo dva broda. Ističem, dva od 87. U njima je bilo izvezeno 60.000 tona hrane od dva miliona tona. Samo tri odsto je bilo poslato u zemlje u razvoju”, rekao je Putin.

„Možda bi trebalo ograničiti izvoz pšenice iz Ukrajine. O tome ću se posavetovati sa Redžepom Tajipom Erdoganom”, dodao je.

Prema njegovim rečima, 345 miliona ljudi već pati od nedostatka hrane, što je 2,5 puta više u poređenju sa 2019. godinom.

„Rusija se uspešno nosi s finansijskom, tehnološkom i ekonomskom agresijom Zapada”, rekao je Putin, prenosi Indeks.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti