18.3 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

VLADIMIR PUTIN: Inflacija u Evropi će nastaviti da raste, neće oni da promene odnos prema Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nema osnova da se pretpostavi da će se stav Evrope prema Rusiji promeniti i to treba uzeti u obzir u programima za razvoj, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nema osnova da se očekuje da će se ponašanje naših partnera principijelno promeniti i mi to moramo imati u vidu tokom realizacije sopstvene strategije razvoja metalurgije, kako na korporativnom nivou, tako i na nivou države“, rekao je Vladimir Putin na savetovanju o pitanjima razvoja metalurškog kompleksa.

- Advertisement -

Putin rekao je da su ograničenja protiv ruskih metalurga u suprotnosti sa normama Svetske trgovinske organizacije i s tim u vezi naložio vladi da do 1. juna izvrši sveobuhvatnu procenu i pripremi ažuriranu strategiju delovanja Rusije u tom međunarodnom telu.

„U poslednje vreme našim kompanijama su uvedena nezakonita ograničenja zapadnih država. Ovde nije reč samo o zabrani isporuke gotovih proizvoda, već i o nabavci određenih komponenti za proizvodnju valjanog metala, čeličnih limova, okova i tako dalje“, rekao je Putin i dodao da su te mere u suprotnosti s principima Svetske trgovinske organizacije.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu nove trendove, potrebno je promeniti strukturu proizvodnje i isporuka ruske metalurške produkcije.

- Advertisement -

Cene metala i inflacija u Evropi će rasti

Ruski predsednik je ocenio da će cene metala u Evropi rasti, kao i inflacija, s obzirom na to da su evropske birokrate ignorisale interese svojih preduzetnika.

Putin je istakao da su neprijateljski potezi protiv ruskih metalurških kompanija preduzeti zbog trenutnih političkih interesa, a pod tim izgovorom su prekinute veze koje su se uspostavljale godinama i zasnivale na racionalnim razlozima, kao što su poslovni ugled, uzajamni interes i ekonomska efikasnost.

„Ti ključni pojmovi, koji su u osnovi biznisa, pokazali su se kao izlišni u političkoj igri evropskih birokrata. Ako govorimo direktno, to su interesi evropskih preduzetnika koji u saradnji s ruskim kompanijama proizvode robu, obezbeđuju zaposlenost, a oni su jednostavno ignorisani, ostavljeni po strani“, rekao je Putin.

On je ukazao na to da će gruba i kratkovida politika negativno uticati na ekonomiju evropskih zemalja i dovesti do naglog rasta cena metala na tržištu.

„A to znači da će porasti i inflacija, da će opasti standard evropskih potrošača, običnih građana. To je cena usvojenih odluka“, naglasio je ruski predsednik.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: