14.8 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

VLADIKA TEODOSIJE: Protiv naše crkve se vrši kampanja, NIKO NE REAGUJE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na delu je agresivan institucionalan i politički pritisak kosovskih institucija, kao i negativna medijska kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a posebno manastira Visoki Dečani. Zabrinjavajuće je ponašanje kosovskih institucija koje svojim pismom negiraju ugroženost manastira, kao i činjenična neutemeljenost pisma albanskih organizacija civilnog društva na Кosovu, upozorio je vladika Teodosije.

Kako prenosi Kossev, Vladika Teodosije se jutros oglasio dužim saopštenjem, zabrinut, zbog kako je naveo, negativne medijske kampanje koja je u toku protiv SPC na Kosovu, Visokih Dečana i njegovog igumana  Save, nakon što je Europa Nostra prošle nedelje uvrstila manastir na listu 7 najugroženijih dobara kulturnog nasleđa za 2021. godinu.

„Osećam potrebu da se javno oglasim i izrazim najdublju zabrinutost, jer se višegodišnja kampanja skrnavljenja i uništavanja srpske pravoslavne kulturne baštine na Кosovu i Metohiji sada nastavlja agresivnim institucionalnim i političkim pritiskom kosovskih institucija, kao i negativnom medijskom kampanjom protiv naše Crkve, a posebno manastira Visoki Dečani“, naveo je episkop Raško prizrenski Teodosije u jutrošnjem saopštenju.

- Advertisement -

Manastir Visoki Dečani je 21 godinu pod jakom zaštitom međunarodnih snaga КFOR-a i jedini verski objekat i spomenik UNESCO u Evropi pod ovakvom vojnom zaštitom, podsetio je vladika.

Dečani su uvršteni na listu Evropa Nostre pre svega imajući u vidu da ga je kao ugroženog prepoznao sam UNESCO, objasnio je Vladika Teodosije.

„Cilj ovakve odluke nije politički motivisan, već iskrena namera da se podstakne bolja zaštita i tolerantniji odnos prema ovom značajnom spomeniku i svetinji SPC“, naglasio je.

- Advertisement -

Međutim, u toku je organizovana kampanja koju sprovode kosovske institucije, albanske organizacije civilnog društva i deo medija sa ciljem da se Evropa Nostra prikaže kao organizacija koju su navodno instrumentalizovali Vlada Republike Srbije i SPC, naveo je vladika, dodajući da se tako još više ugrožavaju svetinje na Kosovu, posebno Visoki Dečani.

Dečanski monasi, kao i sveštenstvo Eparhije, ne osećaju se sigurno i zaštićeno u ovakvoj situaciji i nema poverenja prema kosovskim institucijama. U opasnom je porastu i netolerancija prema srpskom stanovništvu na КiM, upozorio je dalje.

„Zbog svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja naših hramova, grobalja, sprečavanja povratka našeg proteranog naroda, onemogućavanja pristupa vernika nekim od naših verskih objekata, moramo da naglasimo da u postojećim okolnostima ne možemo da imamo poverenja prema kosovskim institucijama i njihovoj tobožnjoj zaštiti“, istakao je u pismu javnosti vladika.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti