5.9 C
Belgrade
ponedeljak, 25 oktobra, 2021

VLADIKA JOVAN SE SPUSTIO PADOBRANOM U MANASTIR: Preko 400 skokova!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dan uoči ustoličenja novog episkopa budimljansko-nikšićkom Metodija, vernici u Beranama mogli su da prisustvuju nesvakidašnjem prizoru – episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk se padobranom spustio u manastir Đurđevi stupovi.

Iako je za neke prizor ispred manastira u Beranama bio neočekivan, oni koji su upoznati sa biografijom episkopa pakračko-slavonskog nisu bili iznenađeni time što je vladika Jovan izabrao da se baš na ovakav način pojavi na ustoličenju Metodija, koji je takođe veliki ljubitelj padobranstva.

Podsetimo, u intervjuu datom našem portalu, vladika Jovan je opisao kako se kod njega javila ljubav prema padobranstvu, navodeći da je do sada imao preko 400 skokova.

- Advertisement -

“Nije tu u pitanju nekakvo sportsko interesovanje. Ja sam 2002. godine uveden u 63. padobransku brigadu, kao deo eksperimenta kako će funkcionisati buduće vojno sveštenstvo u tadašnjoj Vojsci Jugoslavije, a sada Vojsci Srbije. Odluka je bila da se počne sa elitnom jedinicom, kao i u svakom drugom slučaju kad su u pitanju eksperimenti te vrste, jer to se uvek radi u najboljim jedinicama. Tako je odlučeno da to bude 63. padobranska brigada, čije sam pripadnike već poznavao.

Ja sam, naravno, prethodno prošao fizičke i psihičke, odnosno psihološke testove. Prvi zaključak je bio da sveštenik mora da prođe sve ono što prolazi svaki pripadnik jedinice i da on ne može ni po čemu biti izdvojen od života vojnika. Tako sam ja prošao osnovnu padobransku obuku u Nišu – zahtevnu i tešku, nakon čega sam postao padobranac. To je jedinica iz koje se ne odlazi lako, nađite mi muškarca koji se ne ponosi time što je padobranac, svakako i ženu, ali to je izrazito podvižnički, muški posao.

Ne možete vi sada skočiti, postati padobranac i ponašati se kao da ste isti kao pre, to je nemoguće. Ne postoji čovek koji je ostao isti posle skakanja padobranom”, rekao je on za naš portal.

- Advertisement -

Vladika Jovan prethodnog dana je prethodnog dana služio liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u centru Berana.

Pored toga što je na čelu jedne od najznačajnijih eparhija SPC, vladika Jovan je i naučnik, podoficir, filozof, pesnik, rok kritičar, istoričar, ali pre svega – čuvar sećanja na žrtve naših predaka.

Uz episkopa pakračko-slavonskog, na ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, došao je veliki broj arhijereja SPC, uključujući i patrijarha Porifirija i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti