VLADIKA JOANIKIJE: Kad prođe pandemija kreću svenarodne litije!

Obavezno pročitajte

Pre godinu dana održan je Svetovasilijevski veliki crkveno-narodni sabor u Nikšiću, a dolazak Svetog Vasilija u Nikšić i njegov blagoslov gradu Nikšiću i svima koji su se zatekli na tom saboru oko kivota Svetog Vasilija bio je izuzetan događaj, izjavio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

Vladika Joanikije je rekao da su svenarodne litije izrasle iz tog Svetovasilijevskog sabora koji, dublje gledano, traje već 350 godina, jer se zapravo nikada ne prekida.

On je ponovio da nikad veće zajedništvo, nikad veće sloge, nikad veće jednomislije, nikad više topline u okupljanjima nije bilo nego na tim litijama.

- Advertisement -

„Hvala Bogu, ako Bog da, mi ćemo na izvesni način, kad prođe ova epidemija, da obnovimo makar za praznike te svenarodne litije koje su nam donele toliko dobra i toliko ohrabrenja“, rekao je vladika Joanikije za Radio „Svetigoru“.

On je podsetio da je povod za litije širom Crne Gore svima poznat – „namera države da otme svetinje, da promijeni njihovu namenu, da ugrozi veru pravoslavnu, slobodu vere i misli“.

„Sve je to nekako bilo smišljeno podlo i zlonamerno, da nije ni trebalo mnogo našem narodu objašnjavati. Prosto narod je iz dubine duše prepoznao tu zlu nameru i pošto su svetinje bile na udaru i ćivot Svetog Vasilija Ostroškog, nema nikakve sumnje, mi smo se najpre obratili samome svecu koji štiti Crnu Goru, pre svega od laži, od pakosti, od bratskih razdora, da on podejstvuje kod Boga, da nas uputi, i sve one koji žele dobro i Crkvi i državi, šta treba da činimo“, rekao je vladika Joanikije.

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom u sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio je danas moleban, molitvu...

Još priča na sličnu temu