TAJNE „SOBE ZA POKLONE“ VLADE SRBIJE: Maradonin dres, Miteranov sat, fotografija Medvedeva

Obavezno pročitajte

Fotografija Moskve koju je napravio Dmitrij Medvedev, majica s potpisima kineskih lekara koji su pomogli Srbiji u borbi protiv virusa korona, ručni sat koji je poklonio Fransoa Miteran, dres reprezentacije SCG koji je darovao Maradona… Ovi i drugi dragoceni diplomatski darovi uručeni našim premijerima čuvaju se u „Sobi za poklone“ Vlade Srbije.

Iako diplomatske poklone ne primaju samo premijeri, jedino u zgradi Vlade nalazi se posebna prostorija, „Soba za poklone“, u kojoj se od 2006. godine odlažu darovi koje su naši predsednici vlade dobili od svojih inostranih kolega.

„Soba za poklone“ podseća na mali muzej. Dragoceni predmeti smešteni su na pijedestale, pod, u vitrine ili su čak okačeni o čiviluk. Za sve što je izloženo, naši premijeri su se, naravno, revanširali, poklanjajući nešto zauzvrat. Ti darovi birani su pažljivo, po protokolu.

srbij
- Advertisement -

© SPUTNIK / STEFAN ĐURIĆTurski državnici uglavnom poklanjaju replike iz Otomanskog carstva

Biranje diplomatskih poklona

Samostalni savetnik za državne posete i ceremonijal u Vladi Srbije Ljudmila Milatović za Sputnjik kaže da biranje diplomatskih poklona za strane šefove vlada sprovodi tim savetnika sačinjen od ljudi iz službe protokola i kabineta premijera.

„Ponekad imamo sugestije prethodnice gosta premijera. Ako je premijer u bližem kontaktu s državnikom, poklonimo i ličniji poklon. Ako se ne radi o ličnom poklonu, protokol predlaže dar i to je obično neka knjiga o Srbiji s fotografijama naše zemlje, skupo izdanje u kožnom povezu, koja bi se ponela širom sveta ili nešto iz etno mreže, od naših rukotvorina. Jedna od poslednjih dobro prihvaćenih i stranim gostima zanimljivih ideja je ’Zemlja Nemanjića‘, koja je smeštena u kožnu kutiju. Uspomena s lepom pričom da je u kožnoj kutiji, ručno rađenoj, iz Srbije ponesena zemlja s ovog tla“, predočava Ljudmila Milatović i dodaje da biranje dara obično ne traje dugo.

  • Fotografija Moskve koju je napravio lično Dmitrij Medvedev izložena u „Sobi za poklone“

© SPUTNIK / STEFAN ĐURIĆ Fotografija Moskve koju je napravio lično Dmitrij Medvedev izložena u „Sobi za poklone“

Prilikom razgovora i konsultacija sa prethodnicom gosta, odnosno protokolarno-bezbednosnom delegacijom koja stigne u Srbiju pre njega, naš protokol saznaje šta srpski premijer dobija na poklon, kako bi se vrednosti oba dara usaglasile tako da nijednom državniku ne bude neprijatno.

„Tada usaglašavamo sve detalje, počev od toga gde će se održati sastanci, šta će biti na meniju, koliki će biti sastav sastanaka, u kom sastavu će se dve delegacije susresti, pa sve do kraja kada je poslednja tačka prijateljske posete razmena poklona između dva premijera“, objašnjava Ljudmila Milatović i dodaje da služba protokola vodi evidenciju poklonjenih i primljenih darova.

Naša sagovornica, koja se ovim poslom bavi već dve decenije, kaže da tokom svog radnog veka nije doživela da se neki lični dar pokloni van protokola.

Ljudmila Milatović, samostalni savetnik za državne posete

© SPUTNIK / STEFAN ĐURIĆLjudmila Milatović, samostalni savetnik za državne posete

„Zlatna ruska vitrina“

Vitrinu u kojoj se nalaze pretežno ruski pokloni naša sagovornica zove „zlatna ruska vitrina“, jer se u njoj nalaze mahom pozlaćeni predmeti.

„Pojedini pokloni od Lavrova izloženi su u vitrini u hodniku. U pitanju su ruski tradicionalni darovi: babuške, drveni predmeti oslikani na tradicionalni ruski način. Dobili smo i šoljice i predmete od amber stakla, koje je vrlo zanimljivo i cenjeno“, ističe Ljudmila Milatović.

„Zlatna ruska vitrina“ sa diplomatskim poklonima

© SPUTNIK / STEFAN ĐURIĆ„Zlatna ruska vitrina“ sa diplomatskim poklonima

Svi diplomatski darovi su javna svojina. Premijeri, po Zakonu o korupciji nemaju pravo da ih zadrže za sebe. Građani mogu da obiđu „Sobu za poklone“ tokom „Otvorenih dana evropske baštine“ krajem septembra svake godine. Izuzetak je bila samo 2020. zbog situacije s virusom korona.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu