VLADAJUĆA VEĆINA U CRNOJ GORI: Nećemo dozvoliti da postanemo pravoslavna džamahirija

Obavezno pročitajte

Crna Gora neće dozvoliti, bez obzira na nameru Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih pomagača, da se od države napravi neka pravoslavna džamahirija, poručio je predsednik Liberalne partije i poslanik vladajuće većine u Skupštini Crne Gore Andrija Popović.

U intervjuu agenciji MINA, on se zapitao ponavlja li se istorija i preti li Crnoj Gori državni slom poput onog iz 1918. ili 1989. godine.

- Advertisement -

„Preti li Crnoj Gori u 2020. godini treći veliki poraz od velikosrpskog nacionalizma sa istim akterima u glavnim ulogama: SPC i njenih crnogorskih političkih satelita predvođenih Demokratskim frontom, državnog vrha Srbije i Rebuplike Srpske kao dela Bosne i Hercegovine“, kazao je Popović.
On smatra da su objektivna očekivanja da će državni vrh i crnogorska zaknodavna, izvršna i sudska vlast biti sada na visini zadatka, da neće podleći pritiscima i ucenama, kao i da neće istaći „belu zastavu“ kao njeni prethodnici 1918. i 1989. godine.

Kazao je da SPC sa svojim crnogorskim političkim satelitima, uz neskrivenu podršku Srbije i Republike Srpske, ima dva velika cilja.

„Prvi je da se homogenizacijom prosrpskog biračkog tela obezbiedi pobjeda na parlamentarnim izborima na jesen i promptno realizuje najavljeno poništenje odluka o priznanju Kosova, ulasku u NATO i Zakona o slobodi verosipovjesti, odnosno ponovnog nestanka Crne Gore. Onda bi drugi velikosrpski cilj bio dostupniji i realiniji planiranim popisom stanovništva 2021. godine“, kazao je Popović.

Dodao je da je nezadovoljstvo zakonom o slobodi vjeroispovjeti samo pokriće za pravu histeriju, homogenizaciju, pokušaj revizije referenduma iz 2006 godine i ostvarenja dva pomenuta velika cilja.

Kako je naveo, polazeći od odlučnosti da su slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati, Romi i drugi, koji je poštuju i vole, privrženi demokratskoj i građanskoj državi, gotovo su nikakve šanse da se politički valorizuje aktuelna „tiha okupacija“ Crne Gore.

„Kroz izražene uglavnom nezakonite verske molebane i litije kojima se ugrožava javni interes i satima blokiraju vitalne crnogorske saobraćajnice i javni prostori“, kazao je Popović.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu