4.8 C
Belgrade
sreda, 8 decembra, 2021

“Vizantijski mozaik” pijanistkinje Jasmine Kulaglić dobio priznanje iz Belgije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vizantijski mozaik dobio prestižno priznanje Kreščenda

Koncertna pijanistkinja i profesorka klavira Jasmina Kulaglić, Beograđanka rođenjem a već više decenija stanovnik Pariza, dobila je posebno priznanje belgijskog muzičkog magazina “Kreščendo” za zvuk, libreto, repertoar i interpretaciju kompozicija Svetislava Božića na CD-u “Vizantijski mozaik”.

Alt="Vizantijski"
Foto: Privatna arhiva Jasmina Kulaglić – Vizanitijski Mozaik

“Ciklus koji je Jasmina izvela na albumu “Vizantijski mozaik” čini devet kompozicija posvećenih pravoslavnim manastirima na Balkanu, i odlična je mešavina inspirisana vizantijskim improvizacijama ali i tradicionalnim srpskim pesmama” preneo je svoje impresije Karlo Šrajber, kolumnista ovog renomiranog magazina koji prati dešavanja u oblasti klasične muzike. On je naveo da je oduševljen originalnošću kojom ove kompozicije povezuju duhovnost Zapada i Istoka a posebno snažnu emociju su na njega ostavila “Metohijska pojanja”, “Poslednja ljubav u Carigradu” i “Konji svetog Marka”.

Foto: privatni arhiv – Jamina Kulagić
- Advertisement -

Šrajber dodaje da slušaoci Božićevih kompozicija, u izvođenju pijanistkinje Jasmine Kulaglić, mogu osetiti “sav užas rata i bobardovanja Beograda 1999. godine (“Posle jednog rata sa malo nade kroz kišu”) ali i emocije nade, ljubavi i mira (“Sećanje predaka”)”.

Beli Anđeo na naslovnoj strani CD-a

Kompletan utisak ovom CD-u daje i naslovna strana na kojoj se nalazi freska Beli anđeo, deo kompozicije “Mironosice na Hristovom grobu” crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševa iz 13. veka, zadužbine kralja Vladislava, unuka Stefana Nemanje. Zanimljivo je da je prvi satelitski prenos video signala između Evrope i Amerike 1963. godine sadržao sliku Belog anđela, kao simbol mira i hrišćanske poruke o ljubavi, veri i nadi. Ista slika je, pored slika Kineskog zida i čovekovog osvajanja Meseca, poslata u svemir kao poruka planete Zemlje nekim mogućim vanzemaljskim civilizacijama.

Svetislav Božic i Jasmina Kulaglić na sceni
- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti