26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

Više od 100 žena vrištalo ispred spomenika Stefanu Nemanji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ispred spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu u subotu je održan neobičan performans u kome su žene vrištale. Reč je o performansu umetnice Dee Džanković u kome je učestvovalo preko 100 žena.

Prvo okupljanje žena bilo je ispred spomenika Stefanu Nemanji, zatim se vrištalo ispred platoa Narodne Skupštine, a potom ispred Fakulteta likovnih umetnosti, objavio je portal nova.rs.

- Advertisement -

Džanković iznova iznosi problem stanja mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovanog dugotrajnim i intenzivnim stresom, koji je inicijalni pokretač za izvođenje ovog umetničkog akta, i smatra da bi trebalo da se vrišti ispred svih vodećih institucija grada Beograda i Srbije, kako su one najodgovornije za ovo stanje koje osećaju mlade žene širom naše zemlje.

Umetnica je za Danas izjavila da se „vrištanjem iskazuje bes, a on predstavlja jednu vrstu pokretačke snage. Postoji velika stigma kada su u pitanju žene i iskazivanje besa, jer kad pomislimo na besnu ženu automatski se lepi etiketa „histerična“, dok nikad nisam čula da je neko muškarca nazvao histeričnim“.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: